Вести

HomeПозоришни програмФестивал победника фестивала: „GOGOLAND“, Народно позориште Сомбор

Фестивал победника фестивала: „GOGOLAND“, Народно позориште Сомбор

Режија: Андраш Урбан, по мотивима књижевног дела Јаноша Херцега

Улоге:

Биљана Кескеновић

Бранислав Јерковић

Ивана В. Јовановић

Милица Јаневски

Ненад Пећинар

Саша Торлаковић

музичари Немања Бубало и Лазар Лазаревић

О представи

Наслов је, као и мотиви представе, преузет из књижевности Јаноша Херцега (1909-1995), познате по јединственом смислу за хумор и, како су приметили неки критичари, експресионистичком цинизму. Главни јунак је циркуски кловн. И овај мотив је изворно Херцегов, али га Урбан користи у пуном сценском потенцијалу – срећно лице, тужно лице, (не)озбиљност, циркуски трикови и керефеке, хорор елементи (кловн лако зна да буде нешто најстрашније што постоји).

Текст представе „Gogoland” редитеља Андраша Урбана предложак је за форумско-документаристичко – музичку представу која експлозивно истреса мноштво друштвено врелих питања, од положаја националних мањина, преко банкарског ропства, до политичког маркетинга.

Предложак је за форумско-документаристичко-музичку представу која експлозивно истреса мноштво друштвено врелих питања, од положаја националних мањина, преко банкарског ропства, до политичког маркетинга (драматург Ката Ђармати, композитор Ирена Поповић, музичари Немања Бубало и Лазар Лазаревић).

“Gogoland” је имагинарна земља, антиутопија у којој влада „демократска диктатура”, где је хипокризија пожељан и подобан начин мишљења и деловања. Глумци Биљана Кескеновић, Бранислав Јерковић, Ивана В. Јовановић, Милица Јаневски, Ненад Пећинар и Саша Торлаковић представљају Гогое, становнике Гоголанда. Они су безимени кловнови, метафорички лакрдијаши, театрално исцерени, тужно-смешни, униформисано нашминкани и обучени, упадљиво дречавих, различитих боја перика (костимограф Марина Сремац).

Урбанова представа је узбудљива, снажна, ангажована, кроз специфичну сценску форму (са елементима кабареа и рецитала) бави се нама данас и овде, ближом историјом, нашим односом према стварности, односом уметника и власти, манипулацијама политичких система…

Награде

За најбољу представу другог театарског фестивала „Позоришно пролеће“ награда Андрашу Урбану.

Жири, који је радио у саставу Милена Зупанчич, Зијах Соколовић и Благој Стефановски доделио је Ирени Поповић за музику у представи „Gogoland“.