О нама

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo-final

Центар за културу и образовање Раковица

Мишка Крањца 7, 11090 Београд

телefon: Позовите нас!

                                                           +381 11 3582 493

email: kcrakovica@gmail.com

Центар за културу и образовање Раковица основан је 1976. године. Једина је установа културе у општини Раковица у којој се реализује образовни, позоришни, музички, ликовни и књижевни програм.

Простор Центра обухвата:

  • Галерију у којој се излажу уметничка дела врхунских сликара, одржавају књижевне вечери, као и  мање форме концерата класичне музике, али и обављају певачке и инструменталне пробе;
  • Универзалну салу која има 365 места са сценом опремљеном врхунском тонском и светлосном опремом за извођење програмских садржаја;
  • Банкет салу;
  • Кафе за дружење и разоноду;
  • Атеље за сликање и вајање;
  • Учионице за стране језике, креативне радионице и образовне радионице и школе;
  • Фундус за чување сценографије и костима, гардеробу и шминкерницу.

ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ

Образовни програм путем неформалног образовања подстиче различите потенцијале деце, омладине и одраслих.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Наша кућа је и СИГУРНА КУЋА ЗА РОКЕНРОЛ.

Са великим мајсторима рокенрола створили смо нову сцену и потенцијал за поновно оживљавање Гитаријаде у Раковици.

Музички програм својом концепцијом је отворен и за остале музичке жанрове: етно, џез, блуз и духовну музику.

ПОЗОРИШНИ ПРОГРАМ

ПОЗОРИШНЕ СВЕЧАНОСТИ „ФЕСТИВАЛ ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА“

Публика Београда и Србије на позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ у прилици је да током  фестивалских дана погледа најбоље представе професионалних позоришта из Србије.  Услов за учешће на Фестивалу је да је представа награђена на неком од позоришних фестивала. Такмичарског је карактера. Жири публике и стручни жири проглашавају најбољег глумца и најбољу представу Фестивала.

ПОЗОРИШТЕ ЗА ДЕЦУ „ЦВРЛЕ“

Позориште за децу „Цврле“ је верно класичним бајкама: „Петар Пан“, „Аладин и чаробна лампа“, „Краљево ново одело“ и др. Продукција је у знаку богате сценографије, раскошних костима, едукативних сонгова и пуног позоришног доживљаја. Представе се играју у редовним терминима, сваке суботе од 17ч и недељом од 12 ч.

ВЕЧЕРЊА СЦЕНА

Вечерња позоришна сцена омогућава нашим суграђанима да у својој непосредној близини погледају позоришне представе реномираних позоришних кућа.

Галерија

ИЗЛОЖБЕ

Галерија Центра за културу и образовање Раковица има статус градске галерије. Усмерена је и ка афирмацији младих аутора и представљању реномираних стваралаца савремене домаће и иностране уметничке сцене. С јесени, Галерија организује конкурс за самосталне изложбе за наредну излагачку годину. О избору кандидата одлучује уметнички савет Галерије. Поред самосталних и групних изложби академских уметника и ауторских поставки теоретичара и историчара уметности, Галерија организује и поставке уметника по позиву.

КЊИЖЕВНИ ПРОГРАМ

„ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ ПУТ ДУХОВНОСТИ“

Центар за културу и образовање Раковица, сваког септембра традиционално организује духовне свечаности „Пут духовности“. У оквиру манифестације, организују се трибине, ликовне, креативне и образовне радионице и квизови за децу основних школа са територије општине Раковица, концерти и изложба. Пут духовности се завршава на празник Мале Госпојине 21. септембра,  када се, у организацији Центра за културу и образовања и Књижевног друштва Раковица, одржава „Сабор духовне поезије“. Победници конкурса  за Сабор представљају своје радове на самој манифестацији, док се одабране песме објављују у годишњем зборнику.

КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ

У галерији Центра се у редовним терминима (сваког понедељка увече) организује различите књижевне активности- промоције књига, књижевни колажни програми, књижевне вечери, трибине, округли столови…