Вести

HomeПозоришни програмВечерња сценаОдржана премијера представе „Слике из живота Владике Николаја – Монах Тадија“

Одржана премијера представе „Слике из живота Владике Николаја – Монах Тадија“

У  препуној сали Центра за културу и образовање Раковица , 19. септембра 2017. у 20 часова одржан je централни догађај седмодневних духовних свечаности „Пут духовности“ – премијера представе „Слике из живота Владике Николаја Велимировића – Монах Тадија“.  Драматизацију  ове представе је урадио Жељко Хубач по књизи протођакона др Љубомира Ранковића. Режију потписује Владимир Лазић, а играли су: Борис Пинговић, Снежана Савић, Ненад Стојменовић, Предраг Милетић и Марија Круљ. Ова представа је у потпуности урађена у продукцији Центра за културу и образовање Раковица.

„Ова представа је вешто саткана од интересантних делова управо из живота  Светог Владике Николаја Велимировића, врло је прилагођена и обичном гледаоцу. Чини ми се да ће имати вредност и да ће бити врло гледана“ изјавила је прослављена глумица Снежана Савић, која глуми мајку владике Николаја, Катарину Велимировић.

Глумац Борис Пинговић који носи главну ролу, тумачи лик Владике Николаја, казао је да му је то велика привилегија, част и задовољство. “Када сам добио шансу да доживим тај лик на сцени, покушао сам да га демистификујем, да га прикажем не као идеју, него као човека са врлинама и мана. Сви досадашњи драмски прикази су били ослањани на његов литерарни аспект, на његово огромно дело, а ова представа је прва која се бави његовим животом упризореним кроз неколико слика где покушавамо сви заједно да га са тих висина, које му припадају, спустимо и донесемо публици као једног живог човека у којем се можемо сви препознати и чини ми се да смо на неком добром путу да то успемо“, рекао је Пинговић.

Ненад Стојменовић је објаснио да је осетио велико дивљење према тиму Центра за културу и образовање Раковица, једном тако малом културном центру, који се бави тако великом племенитом и, пре свега, духовном литературом. „Дивим се елану, ентузијазму и енергији, коју су уложили у све ово да би заживело. Први пут се бавим овом врстом театра за који сматрам да је заиста мисионарски. Осећам се усхићено и узбуђено што имам част да будем део овог тима који је јако добар, уједињен у једном племенитом процесу“. Он тумачи три лика: Григорија Божовића, Хермана Нојбахера и Љубомира.

Глумац Предраг Милетић такође тумачи такође три лика: Светозара, Патријарха Гаврила Дожића и Милана Стојадиновића. „Мислим да ће се наше колеге, после ове наше представе, мало више посветити оваквој врсти тематике и пожелети да прикажу нашој публици и ту страну наше цркве и наше духовности“, рекао је Милетић.

Млада глумица Марија Круљ тумачи лик монахиње Наде, управнице сиротишта Богдај, који је основао Владика Николај. „Као млада глумица срећна сам и поносна што сарађујем са оваквом екипом, а нарочито што се бавим овом представом у којој се испреплетала глума-уметност и духовност“, изјавила је поносно Марија.

На крају представе сцена је била засута цвећем одушевљене публике.  И поред  аплауза који се дуго орио салом, редитељ Владимир Лазић је остао сталожен:  „Да ли ћемо успети у науму да једно импозантно духовно дело и живот пун искушења, преточимо у узбудљив сценски доживљај сценски доживљај? Уверени смо да имамо прави осећај за ново сценско читање познате теме. Трагамо и даље по пепелу минулих времена и препознајемо живот који данас живимо“.

Идејни творац манифестације  „Пут духовности“,  чији је централни догађај ова представа, директорка Центра за културу и образовање Раковица мр Наташа Николић,  истакла је: „Овај наш подухват је потпуно нови жанр у позоришту, духовно веома јак, што су сви глумци и мали тим Центра за културу и образовање Раковица од свега десет људи одмах осетили и у стварање представе кренули не само са оптимизмом, већ и са великом вером да ће она допринети добро свима нама. Нећемо овде стати. Ово је тек почетак. Планирамо у наредном периоду да направимо још представа сличне тематике. Лавина жеља, љубави и духовности је кренула и мислим да то више нико не може зауставити!“.