Blog

СВЕЧАНО СУ ОТВОРЕНЕ „15. ПОЗОРИШНЕ СВЕЧАНОСТИ“

Стојеће овације за ансамбл Народног позоришта у Београду су биле најбољи увод у 15. Позоришне свечаности. Хвала глумачком ансамблу из београдског позоришта и целој екипи која нам је приредила дивно и незаборавно прво фестивалско вече!
У оквиру Позоришних свечаности, у галерији Центра за културу и образовање Раковица, вечерас је отворена изложба о Ружици Сокић, коју је са документацијом Музеја позоришне уметности Србије, а захтев Фондације Ружица Сокић урадила Александра Милошевић.
Позоришне свечаности 2022. године, вечерас су отворене у Центру за културу и образовање Раковица, представом „Ситнице које живот значе“, Народног позоришта у Београду, у копродукцији са Бео Арт-ом и Центром за културу Тиват, по тексту једног од најпопуларнијих италијанских писаца данашњице Лоренца Маронеа, у драматизацији Ђорђа Косића и режији Андреја Носова.
У том комаду о љубави, пријатељству и помоћи у чијем фокусу се налази пензионисани књиговођа Чезаре, „старо џангризало“ који пред сам крај живота добија жељу да из корена промени свој карактер, главну улогу тумачи Младен Андрејевић, а у подели су и Нела Михаиловић (Росана), Вања Ејдус (Kатерина), Душан Матејић (Данте), Нина Нешковић (Ема) и Раде Ћосић (Лео).
Сценограф је Дејан Тодоровић, Селена Орб је креирала костиме, музику је компоновао Драшко Аџић, док је Марија Миленковић била задужена за сценски покрет.
Сарадници на представи су Александра Лозановић (помоћник редитеља), Марија Kовачевић (извршни продуцент), Сања Угринић Мимица (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
Након одигране представе, стручни жири у саставу: Вјера Мујовић, позоришна и филмска глумица, председница жирија, Иван Вуковић, позоришни редитељ и Жељко Хубач, драмски писац, је изабрао глумца вечери.
Глумац вечери, по одлуци стручног жирија је Младен Андрејевић. Плакету му је уручио Жељко Хубач.
previousnext