Вести

“ПОЗОРИШНА НЕДЕЉА У РАКОВИЦИ” – ПРЕДСТАВА “ЛИНА, ОД КАМЕНА ТВРЂА”

Представа “ЛИНА, ОД КАМЕНА ТВРЂА”, монодрама по истоименом роману Јована д. Петровића, у оквиру “Позоришне недеље у Раковици” 30. октобра 2021. у 20h у Центру за културу и образовање Раковица.

„Лина, тврђа од камена“ је истинита прича о животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Кроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта и догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, но и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свг богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период.

Иако је Линина приповест је такође својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује  као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.

Кроз ову монодраму, гледалац прати Лину како се из младе и пуне живота и радости девојке, трансформише најпре у зрелу младу жену, па у жену скрхану животним трагедијама, до снажне, сасвим зреле личности коју патње нису сломиле, већ ојачале и донеле стабилност, снагу и велику животну мудрост. Представа је стилизована и решена симболима који управо величају исконску снагу живота која тријумфује над губицима и невољама.

Уз веома занимљив језик, овај текст носи праве искре здраве народске мудрости које ликови попут наше јунакиње, Лине, изговарају без претензије да буду мудри. Због тога бројне реченице које су структурално закључци Лининих прича, звуче као прави философки афоризми.

Од тога да нико на овом свету нема „тапију на срећу“, па до тога да је на овом свету камен најтвђи, а од камена „тврђи је само човек“.

 

Драматизација: Милисав Миленковић
Игра: Весна Станковић
Режија: Ивана Богићевић Леко

 

 

Набавите своју карту на време!
Цена карте: 500 динара
Информације и резервације: 011/3582-493 и 069/3582-493