Вести

Новогодишњи концерт

У сусрет празницима, Центар за културу и образовање Раковица 22. децембра организује ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ.

За крај 2017. године на сцени Центра за културу и образовање Раковица наступа оркестар Музичке школе Даворин Јенко под руководством Ненада Петковића.

Гости овог музичког спектакла из Балетске школе „Лујо Давичо“ извешће део школског балета „Крцко Орашчић“.

Новогодишњи концерт почиње у 20 часова.

Улазнице су у продаји по цени од 300 динара.

Информације и резервације: 011/ 3582 – 493

Симфонијски оркестар музичке школе „Даворин Јенко“ настао је 2000. године у тренутку када музичка школа „Даворин Јенко“почиње да обавља делатност средњег музичког образовања, бележи убрзани развој и постаје једна од највечих музичких школа у Србији (преко 900 ученика).

Од 2003. године оркестар приређује редовне концертне активности и бележи наступе у најзначајнијим дворанама Србије (Задужбина Илије М. Коларца, Београдска филхармонија, Свечана сала Дома војске, сала Скупштине града Београда и многе друге).

У периоду од 2007. до 2011. године велики број концерата у земљи и иностраству симфонијски окрестар „Даворин Јенко“ остварио је у сарадњи са оркестрима из других градова Србије у пројекту „Симфонијски оркестар младих“.

У оквиру пројекта „Омладински супер оркестар“ (2013. године), у сарадњи са школама из Љубљане и Копра (Словенија), оркестар је наступао у Љубљани (Словеначка филхармонија), Порторожу (Аудиторијум) и Београду (Задужбина Илије М. Коларца).

Оркестар је 2013. И 2015. учествовао на “Бољшој фестивалу“ у Дрвенграду.

Оркестар МШ „Даворин Јенко“ 2015. године осваја прву награду на Републичком такмичењу.

У сарађи са Симфонијским орекстром младих из Милана и Оркестра Конзерваторијума из Бадалоне (Шпанија), оркестар „Даворин Јенко“ учествује на концерту поводом отварања концетне сезоне „Крешендо у музици“ у Аудиторијуму Верди у Милану. Цео пројекат „Младе консонанте“ реализован је у оквиру светске изложбе ЕXПО 2015 који се ове године одржао у Милану.

Репертоар оркестра обухвата уметничку музику свих епоха, а једна од особености симфонијског окрестра МШ „Даворин Јенко“ јесте извођење дела домаћих композитора.

Диригент оркестра је Ненад Петковић.

Балетска школа, која данас носи име «Лујо Давичо» основана је 2. октобра 1947. године у Београду, као прва државна балетска школа у тадашњој Југославији. Настала је интеграцијом Балетског одсека при Музичкој академији и балетског студија Опере Народног позоришта, са циљем да се створи државна установа за школовање играча и обнови балетски ансамбл Београдског позоришта. Оснивач и директор школе од 1947-1949 је Ани Радошевић (1915 – 2004), балерина, кореограф, оперски редитељ, тадашњи организациони руководилац балетског студија Опере Народног позоришта.

Први наставници били су балетски педагози и еминентни уметници: Нина Кирсанова, примабалерина, Милорад Миле Јовановић, врсни педагог (састављач првог наставног плана и програма Школе), Мага Магазиновић (међу првима у Европи отварила је школу за ритмику и пластику), Јелена Вајс, Смиља Мојић, Сима Лакетић, Олга Јаковљевић, Даница Живановић, Вјера Штамбук, као и музички сарадници Милан Замуровић и Маржана Поповић.

У приватним, предратним балетским школама у Београду учио се само један предмет, класичан балет. Своје приватне школе имали су и Нина Кирсанова и Милорад Јовановић. Ђак Нине Кирсанове, примабалерине београдског балета, солисте у трупи Ане Павлове, био је Милорад Мишковић солиста балета Народног позоришта, звезда Париза и позорница света. Милорад Јовановић поред своје приватне балетске школе водио је и балетски одсек при Музичкој академији. Отварањем Балетске школе заједно са педагозима у Школу долазе и њихови ученици.

Први наставници, као и први ученици Државне балетске школе долазе из ових студија. Многи од њих су чланови или солисти Балета, сви они вежбају у Школи, а међу њима су и први играчи Рут Парнел и Димитрије Парлић. Према нивоу знања разврстани су у разреде и онима који су то желели омогућено је убрзано завршавање школе. По речима Ани Радошевић убрзо је из Школе стигла цела једна генерација способних младих људи, која ће годинама бити језгро београдског балета: Рут Парнел, Катарина Обрадовић, Милица Јовановић, Јованка Бјегојевић, Бојана Перић, Душан Трнинић, Градимир Хаџиславковић, а Душка Сифниос и Љубинка Добријевић заблистаће у трупи Мориса Бежара.

Просторије Школе налазиле су се недалеко од Народног позоришта у Улици Браће Југовића број 6, у згради у којој је данас Биоскоп «Балкан». Рад Школе је организован по моделу руске балетске шестогодишње школе, по програму за форсиране ученике. По овом програму стручни играчки предмети (класичан балет, класична подршка, историјске игре, ритмика, клавир) изучавали су се свих шест година, а општеобразовни само у шестом разреду. Подела на нижу (од И до ИВ разреда) и средњу школу (В и ВИ разред) била је само формална.

Основана као Државна балетска школа 1947., од 1948. носи назив Средња балетска школа у којој се од 1950. школовање продужава на осам година (четири разреда ниже и четири разреда средње школе) без општеобразовне наставе, па ученици паралелно похађају редовне средње школе. Тек од 1960. године поново се уводе општеобразовни предмети, чија се настава у прво време организује заједно са Музичком школом «Станковић» тако да од тада Балетска школа пружа целовито средње образовање. Те исте године Школа мења назив и постаје Балетска школа «Лујо Давичо».