Blog

Изложба намењена слепим и слабовидим особама

У четвртак 9. маја у 18 часова, у Галерији Центар, биће отворена изложба радова академске уметнице Марије Јевтић Дајић, под називом Од пигмента до пиксела.

Изложба је намењена пре свега, слабовидим и слепим особама. Уз свако изложено 2Д дело, налази се и 3Д модел рада, постављен на постамент или окачен на зид, тако да на што бољи начин буду конзумирани од стране слабовидих и слепих особа, као и сваке особе која уђе у галерију, наравно.

Поред тога што су радови тродимензионални и доступни слепим и слабовидим особама, потребна је и синхронизација гласа. Оно што ће слепи и слабовиди моћи да опипају и чују је следеће: додиром на сваки од облика, програмирани синхронизовани говор ће им дати податак ког облика је рад који су дотакли, којих је димензија, које је боје и текстуре, у ком правцу се простире, где има испупчења и удубљења. За сваки облик који се дотакне, добиће се детаљно објашњење о датом делу слике и његовом односу са осталим деловима, као и остатком изложбе.

На тај начин, ауторка жели да приближи дводимензионалну визуелну уметност слепим и слабовидим особама. Реинтерпретација класичне уметности у дигиталну је почетни оквир. Оба појма представљају различите епохе, а наслеђе старе визуелности се може теже користити у новом добу са новим потребама, јер се визуелни знак у њој наметнуо као доминантан у односу на неке друге иконографије ширег класичног наслеђа.

Изложба ће бити отворена две недеље. Улаз у галерију је слободан.
Галерија је отворена сваког дана од 9-20 часова.

previousnext