Blog

Изложба Иване Драгосављевић

У четвртак 23. маја у 18 часова ће у Галерији Центар, Центра за културу и образовање Раковица, бити отворена изложба „Имагинарни пејзаж“ ауторке Иване Драгосављевић.

Према речима професорке Факултета ликовних уметности Весне Кнежевић, у трагању за смислом ликовних представа пејзажа и урбаних пејзажа у радовима Иване Драгосављевић „отвара се свет и простор боје геометрије компарације“.

Од потпуно поједностављене форме која минимализује све тачке објективних садржаја простора до нагомилавања различитих садржаја формално присутних, установљен је свет њене предметности и потпуно личних интерпретација предметног. Ови полуапстрактни пејзажи ипак нису лишени потпуно свог формалног облика и значења у атмосфери у којој егзистирају. Њихов облик буди извесну препознатљивост и функцију у оквиру ликовне представе која се бави приказом пејзажа, док боја која гради саму форму ослобођено симболизује само стање уметнице, њена психолошка стања и перформансе – поручује Кнежевић.

Како професорка наводи, садржаји тако добијају медитативни карактер и освајају нови простор у коме све реално постаје и имагинарно.

Загушеност одређених мотива дају нову квадратуру слици и лавиринти освојених простора траже увећано време боравка у њој. Отварање пута ка личној интерпретацији и јошнеистраженим просторима, сврставају ову врсту ликовног деловања на пут ка традиционалном сликарству са свим добрим начелима нове слике која настаје код оних преданих и посвећених у раду на себи и својој слици као свом најбољем огледалу – закључује Кнежевић.

Изложба ће бити отворена до 5. јуна.

Улаз у Галерију је слободан, а радно време је сваког дана од 9-20 часова.

 

previousnext