Blog

HomeМузички програмКласична музикаТрадиционални осмомартовски концерт ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ

Традиционални осмомартовски концерт ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ

У Центру за културу и образовање Раковица, у четвртак 08. марта са почетком у 20 часова, традиционално поводом Дана жена наступа ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ.

Гост овогодишњег традиционалног концерта је Бора Дугић.

Цена улазнице је 400 динара. Све информације можете добити позивом на број телефона 011/ 3582-493.

Трио Балканске жице -TRIO BALKAN STRINGS-

Зоран Старчевић – гитара

Никола Старчевић – гитара

Жељко Старчевић – гитара

BALKAN SWING – WORLD FUSION

Трио Балканске жице изводи своју оригиналну инструменталну музику, синтезу свих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских, медитеранских, бугарских, грчких, оријенталних, са примесама џез музике, свинга и класичних елемената. Резултат комбинације многих култура је BALKAN SWING – WORLD FUSION.

Оригинална, атрактивна, аутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, са префињеним укусом. Права презентација гитарске музике у балканском стилу, јединствена интерпретација Зорана и синова Николе и Жељка, универзални музички језик без граница, право музичко путовање балканским ћилимом и прави избор за све који воле балканску, џез, свинг, етно, или једноставно гитару. Још на почетку концертне каријере, измислили су шесторучно свирање на једној гитари, то је од тада њихов заштитни знак.

Наступали су на многим класичним гитарским, Њорлд мусиц и џез фестивалима и концертима у: САД, Канади, Италији, Пољској, Мађарској, Турској, Русији, Молдавији, Словачкој, Чешкој, Финској, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Енглеској, Литванији, Естонији, Норвешкој, Француској, Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и Србији. Такође су држали и мастерклас студентима класичне и џез гитаре у Европи и Америци.

1. награда у категорији World Music, на композиторском такмичењу, УСА Songwriting Competition 2005, за композицију Николе Старчевића „Воденица“ коју изводи Трио Балканске жице.

1.награда и статуа делфина за Трио Балканске жице – Music World Италија – најбољи инструментални ансамбл.

1.награда за Николу Старчевића на интернационалном композиторском такмичењу за гитару, JoAnn Falletta 2007 Бафало, Њујорк-САД.

БОРА ДУГИЋ

Бора Дугић је изузетан уметник српског и балканског музичког простора и најистакнутији тумач нота на древном музичком инструменту – фрули. Фрула је веома једноставан музички инструмент и у основи је цев са седам рупица и писком. По дефиницији, на фрули је могуће свирати само једноставне, пасторалне мелодије. Бора Дугић је, међутим, показао да је на овом инструменту могуће свирати најразличитије мелодље – од пасторалних елегија до брзих, виртуозних композиција, па чак и дела класичне музике.

Захваљујући свом истанчаном укусу, емоцијама, осећају за фразу и изузетној извођачкој техници, Бора Дугић спада у највеће народне уметнике у свету.

Бора Дугић је завршио гимназију и Вишу педагошку школу, Одсек математике у Крагујевцу. Био је секретар КУД „Абрашевић“ у Крагујевцу, члан Великог народног оркестра Радио-телевизије Београд, а као солиста фрулаш снимио је десетак плоча и касета, неколико ЦД-ова и видео-касета и одржао преко сто солистичких концерата широм света.

Бора Дугић спада у највеће народне уметнике у свету. Поред великог броја снимљених тонских носача за ПГП-РТС, њему је припала част да учествује на пројекту за први компакт диск у копродукцији познате куће PHILIPS и ПГП-РТС-а (1985). Учествовао је у снимању музике за филмове: „Бој на Косову“ „О покојнику све најлепше“, „Нечиста крв“, „Спаситељ“…, ТВ серије: „Ратне судбине“(продукција ББЦ), „Вук Караџић“…, а снимао је и компоновао музику за позориште. Гостовао је у многим земљама: Француска, Немачка, Белгија, Шведска, Русија, САД, Грчка, Кипар, Ирак, Јапан, Румунија, Бугарска, Пољска, Енглеска, Канада, Аустрија, Швајцарска… Одржао је велики број солистичких концерата у великим светским дворанама са највећим српским и светским уметницима и стекао бројне поклонике у земљи и свету.

Представљао је Југославију на фестивалима у Москви, Међународном сајму у Хановеру, Братислави; два пута је учествовао на фестивалу „Дани европске музике“ у Минхену, Фолк фестивалу „Европске радио дифузије“, Међународном фестивалу у Вавилону и телевизијском фестивалу „Златна ружа Монтреа“. Одржао је солистички концерт у чувеној концертној дворани Опхера Хоусе у Сиднеју 2003. године.

Добитник је Октобарске награде града Крагујевца за 1995. годину, Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за 1995. годину, Вукове награде за 1997. годину и многих других признања.

previousnext