Вести

Свечано отварање XI “Фестивала победника фестивала”

У понедељак 15 октобра у Центру за културу и образовање Раковица, биће отворене XI позоришне свечаности “Фестивал победника фестивала”.

Програм отварања почиње:

  • у 19 часова перформансом МАX METALIK, луткарског позоришта “Пинокио” редитеља Бојана Барића. Макс Металик је лутка висине 5 м, и тежине 300 кг, која ће прошетати испред Центра за културу и образовање Раковица.
  • У 19,30 часова биће отворена изложба посвећена Предрагу Ејдусу, ауторке Мирјане Одавић из Музеја Позоришне уметности. Изложба је урађена у сарадњи са Музејом Неродног позоришта.
  • У 20 часова, почиње представа “Чорба од канаринца”, Звездара театра, у режији Сташе Копривице.

У оквиру свечаности отварања биће предати плашт и застава Фестивала председници жирија Љиљани Стјепановић, драмској уметници.

О представи Макс Металик:

Креација и израда лутке: Jari-Jussi Voijola, Riiko Vormala
Аниматори: Љиљана Живић, Жељка Мандић,
Борко Сарић, Јован Поповић,
Горан Поповић,
уз музику уживо (дувачки ансамбл и двоје перкусиониста)
Представа је погодна за децу и одрасле

Изводи се на отвореном простору уз употребу пиротехнике.

“Човек је одувек тежио да направи нешто велико – грандиозно – што превазилази маштом и умећем све границе које су постојале и које постоје. У овој причи група ентузијаста гради велику фигуру од метала и уградјује јој душу. Када се Маx роди он је као новорођенче, открива сам себе, своју свест и свет око себе. Он је толико раздраган да његови творци имају проблема да га обуздају…а када покашају, примећују да је са душом Маx добио и осећања која он, као једна машина, не може да обузда и која изазивају кратак спој у његовом систему. Ватра обузима фигуру и он у пламену пада – а његова душа одлеће у висине (балон испуњен хелијумом) праћена светлима рефлектора све док се не изгуби на хоризонту…

Представа је урадена у копродукцији са БЕЛЕФ-ом, отворила је БИТЕФ 2004, отворила фестивал Будва град театар, Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, Међународни фестивал луткарских позоришта „Златни делфин“ у Варни, затворила Међународни фестивал луткарских представа за одрасле „Пјеро“ у Старој Загори, отворила Међународни луткарски фестивал у Таипеиу (Тајван) као и Фестивал у Софији (Бугарска), учествовала на Међународном фестивалу у Бања Луци и до сада је изведена у бројним градовима у Србији.”
(Текст преузет са сајта луткарског позоришта “Пинокио”).

О представи “Чорба од канаринца”:

“Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају да би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се после не би волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити.

Кроз овај једноставан, духовит заплет, Милош Радовић се маестрално поиграва свим архетипским ситуацијама које носи један мушко-женски однос. Аутор успева немогуће – да кривицу и заслуге подели на равне части, при том вешто и опрезно играјући на танкој ивици између динамичне комедије и нежне монодраме.

Све то уопште не би био толико смешно и забавно да то двоје вечитих противника нису неизлечиво везани једно за друго. На крају крајева, Чорба од канаринца јесте комад о љубави.”
(текст преузет са сајта Зведара театра)

НАГРАДЕ
Представа

Награда публике са оценом 4,87, Фестивал дуодраме, Топола, 2017.
Љубомир Бандовић

Награда за најбољег глумца фестивала по одлуци жирија, Фестивал дуодраме, Топола, 2017.