Вести

Свечано отварање Фестивала победника фестивала

У Центру за културу и образовање Раковица су у понедељак 15. октобра, отворене XI позоришне свечаности „Фестивал победника фестивала“.

Садржајан и богат програм свечаног отварања започео је наступом ансамбла Позоришта лутака “Пинокио” са представом “Маx Металик”. Дивна и топла прича о машини чији јој градитељи дају душу, а с душом долазе и осећања која га целог обузимају и владају њиме. Ова лутка висока 5 метара и тешка преко 300 килограма, вођена врсним луткарима позоришта “Пинокио”, освојила је срца публике Фестивала и бројних посетилаца. Макс Металик је предао плашт Фестивала председнику Градске општине Раковица, господину Владану Коцићу, који га је том приликом уручио председници стручног жирија, госпођи Љиљани Стјепановић.

Након подизања заставе Фестивала, публика је прешла у галерију Центра, где је отворена изложба посвећена Предрагу Ејдусу. Изложба је рађена у сарадњи Музеја Народног позоришта и Музеја позоришне уметности Србије. Ауторка изложбе, Мирјана Одавић, музејски саветник из Музеја позоришне уметности отворила је изложбу. Поставком која је посвећена искључиво Ејдусовом позоришном стваралаштву, одата је почаст недавно преминулом прваку Драме Националног театра. Том приликом је пуштен и звучни запис Вање Ејдус, поема “Јесењи отац” коју је написала и посветила свом оцу Предрагу.

Сала Центра је била премала за све љубитеље позоришта и представе “Чорба од канаринца”. Врсни глумачки дуо: Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић, бриљирали су на сцени, суверено владајући њоме. Публика је овацијама и дугим аплаузом поздравила њихов наступ. Пре саме представе, публици су се обратили: директорка Центра за културу и образовање Раковица, госпођа Маријана Бутулија, селектор Фестивала проф. др. Милован Здравковић и председник Градске општине Раковица, господин Владан Коцић. Публика је минутом ћутања одала почаст легенди југословенске и српске глумачке сцене, дами Милени Дравић.

Након представе, одржан је разговор о представи, на коме су учествовали актери представе Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић и модератор Марија Миљевић.

Заиста незаборавно вече на почетку Фестивала.

Захваљујемо се верној публици и пријатељима Центра и очекујемо вас и сутрадан када ће наступити ансамбл Новосадског позоришта/Újvidéki Színház са представом “Мала мађарска порнографија”.