Вести

„ПУТ ДУХОВНОСТИ“ од 17. до 21. септембра 2023.

ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ ДУХОВНОСТИ“
од 17. до 21.септембра 2023. године

 

Духовне свечаности „Пут духовности“ у организацији Манастира Раковица и Центра за културу и образовање Раковица одржаће се осми пут, у период од 17. до 21. септембра. 2023. године.

Нашом манифестацијом духовних свечаности, у сарадњи са свим школама и храмовима са територије Раковице, желимо да учинимо значајан помак у јачању потенцијала поједница и друштва, и да укажемо на могућности духовног и културног препорода.

Током четири дана манифестације приказаће се преко петнаест програмских садржаја који су организовани на територији општине Раковица: у Манастиру Раковица,
испред парохијског дома Храма Светог Владике Николаја који је у изградњи, у Храму Преображења Господњег, у Храму Рођења Светог Јована Крститеља, у Храму Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве и у Центру за културу и образовање Раковица. Циљна група наше манифестације су деца и омладина и глави задатак- јачање њихових потенцијала у циљу подстицања љубави, вере и наде који су им потребни за изградњу здраве, срећне и успешне будућности. Зато ће посетиоци наших програма, као и прошлих седам година бити превасходно деца, омладина и њихови родитељи али и уметници, књижевници, научници и сви остали који доприносе културном развоју Србије. Бројни су посетиоци „Пута духовности“ као и велики број уметника, књижевника, музичара, предавача, научних радника, образовних радника, вероучитеља, радника општине, грађанства који су заједно са свештенством и радницима у култури помагали у осмишљавању, организацији и реализацији програма.

Нашој идеји и реализацији прикључио се и већи број значајних институција Србије. Поред Српске Православне Цркве, Богословског факултета, Одбора за верску наставу активно су учествовали и: Завод за унапређивање васпитања и образовања, Савез учитеља Републике Србије, Учитељско друштво Београда, Учитељска друштва других градова Србије, Удружење књижевника Републике Србије, и многи други. Овом манифестацијом, прошлих седам година учинили смо први корак ка оснивању Духовног центра, чије постојање значајно не само за духовни и културни раст нашег народа већ подстиче и развој туризма у општини Раковица који је у потпуности у складу са визијом развоја ове општине. Природна, културна, духовна па чак и историјска предиспозиција за то постоји самим постојањем Манастира у коме почивају први српски патријарх Димитрије и наш патријарх Павле.

За наше прве кораке, као и за све будуће добили смо благослов Његове Светости Патријарха Порфирија.

 

ПРОГРАМ VIII ДУХОВНИХ СВЕЧАНОСТИ “ПУТ ДУХОВНОСТИ”

( На све програме УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН! )

 • НЕДЕЉА 17. 09.
  17:00 – Отварање Духовних свечаности „Пут духовности“
  17:30 – Сабор духовне музике Хорске свечаности – Сазвучја (манастир Раковица)
 • УТОРАК 19.09.
  19:00 – отварање изложбе „Пут духовности“
  (Галерија Центра за културу и образовање Раковица)
 • СРЕДА 20.09.
  19:00 -Трибина „Лечење душе у православној цркви“
  предавање јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине, који је клирик Митрополије црногорско-приморске.
  (Центар за културу и образовање Раковица)
 • ЧЕТВРТАК 21.09.
  Сабор духовне поезије у организацији књижевног друштва Раковице
  (манастир Раковица)