Blog

„Инспирација – 150 година Сергеја Рахмањинова“

Центар за културу и образовање Раковица сезону започиње концертом „Инспирација – 150 година Сергеја Рахмањинова“ пијанисткиње Маје Рајковић, који ће се одржати у петак, 8. септембра са почетком у 20 часова.

Концерт је посвећен великој годишњици – 150 година од рођења композитора Сергеја Рахмањинова, која се ове године обележава у целом свету.

Сергеј Васиљевич Рахмањинов (1873.–1943.) последњи је представник руског позног романтизма који је дух овог времена пренео дубоко у 20. век. Захваљујући драматичним личним искуствима и турбулентим историјским околностима у којима је живео, на посебан начин је однеговао „музички врт“ који је наследио од својих узора, великана руске музике Чајковског, Глинке и Римског-Корсакова. Био је сведок нестајања једног друштвеног уређења, а упркос свему, истрајно је кроз свој рад бранио вредности епохе која је пред њим бледела или била рушена.

Маја Рајковић је своје прво музичко образовање стекла у класи Радмиле Живковић и Мирославе-Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је Школу за високо музичко усавршавње у Портогруару (Италија) код истог професора, где се усавршвавла у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као редовни професор на катедри за клавир. Од 1998-2010. председник је Музичке омладине Београда, а од 2001. потпредседник МЦНМ (Mediterranean Collaboration of Musicians). Докторирала на теми Полифони начин музичког мишљења на Факултету музичке уметности у Београду.

Наступала је са оркестрима: New Jersey Capital Philharmonic Orchestra, Симфонијски оркестар Опере Астана, Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а, Гудачи Светог Ђорђа, гудачки оркестар Душан Сковран, Симфонијски оркестар РТЦГ…

Концертирала је као солиста и камерни музичар у многим градовима наше земље, али и у Италији , Немачкој, Енглеској, САД, Француској, Грчкој, Португалу, Хрватској, Мађарској, Албанији, Луксембургу, Казахстану…

Улаз је слободан!

previousnext