Blog

HomeКњижевни програмКњижевне вечериПроглашење победника Другог Фестивала хумора и сатире

Проглашење победника Другог Фестивала хумора и сатире

У Центру за културу и образовање Раковица 17. новембра oд 19 часова одржано је завршно вече и уручење награда учесницима Другог Фестивала хумора и сатире „Велика празнина за велики лет“. Преко три стотине радова приспелих из 7 земаља у окружењу и 36 места широм Србије конкурисало је у областима карикатуре, кратке приче, песме и афоризма.

Ове године су пристигли су и бројни радови и младих талентованих карикатуриста од којих је жири три рада као најбоља изабрао за похвалу у жељи да подстакне њихово даље бављење карикатуром. У стручном жирију су сјајни књижевници, афористичари: академик  Павле Ковачевић, Александар Чотрић, и Витомир Теофиловић.

Академик Павле Ковачевић, истакао је да особеност овог фестивала лежи у одабиру радова који поред критичког приступа имају духовни, племенит  и мудар однос према свету и животу. „Овде у Раковици ћемо гајити најоштрију сатиру, али – не која вређа, не која некога понижава, не која прозива директно било кога, него је у складу са стратегијом духовног, културног и образовног развоја у Раковици.

Фестивал је отворен 16. новембра са почетком у 19 часова. У Галерији Центра. одржана je промоција књиге „Есеји – о афоризмима, романима и песмама“ Витомира Теофиловића, на којој су учествовали и гости афористичари, академик књижевник Павле Ковачевић и књижевник Александар Чотрић. Такође је отворена изложба карикатура победничких радова и госта карикатуристе Славише Шеврта.

Проглашење резултата конкурса и свечано уручење похвала и награда одржано је другог дана фестивала 17. новембра, са почетком у 19 часова.  Председник ГО Раковица Владан Коцић је присуствовао проглашењу победника и поздравио присутне госте и учеснике конкурса. Драмска уметница Рада Ђуричин је говорила награђене песме, кратке приче и афоризме. У музичком делу програма наступио је Милутин Обрадовић, гитара и вокал. Модератор обе вечери Фестивала је била Сања Пановић.

Златну диплому из области карикатуре добио је Никола Драгаш. Из области кратка сатирична прича златну диплому је добила Лела Милосављевић из Ужица, а златну диплому за афоризам добио је Милојко Стојковић из Смедеревске Паланке. Подгорички књижевник Владислав Влаховић је добио златну диплому из области сатирична песма, као и признање Победник победника Фестивала „Велика празнина за велики лет“.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ВЕЛИКА ПРАЗНИНА ЗА ВЕЛИКИ ЛЕТ“

 

КАТЕГОРИЈЕ: КАРИКАТУРА, КРАТКА ПРИЧА, ПЕСМА, АФОРИЗАМ.

КАРИКАТУРА:

 1. НИКОЛА ДРАГАШ (ПАНЧЕВО);
 2. МИЛАНКО КАЛИЧАНИН (КРАЉЕВО);
 3. ДОБРИВОЈЕ ЛАЗАРЕВИЋ (БЕОГРАД).

ПОХВАЉЕНИ: ВУКАШИН МИЛИЋЕВИЋ (БЕОГРАД), УРОШ МАКСИМОВИЋ (БЕОГРАД), ФИЛИП КАРАН (БЕОГРАД).

КРАТКА ПРИЧА:

 1. ЛЕЛА МИЛОСАВЉЕВИЋ (УЖИЦЕ);
 2. ЈОВАН НИНКОВИЋ (БЕОГРАД);
 3. ДРАГОСЛАВ УГАРЧИНА (БЕОГРАД).

ПОХВАЉЕНИ: ВЛАДИСЛАВ ВЛАХОВИЋ (ПОДГОРИЦА, ЦРНА ГОРА), МИЛОРАД ЋОСИЋ (БЕОГРАД), АЛЕКСАНДАР АРСЕНИЈЕВИЋ (БЕОГРАД), ЉИЉАНА ПОПОВИЋ (КЊАЖЕВАЦ.)

ПЕСМА:

 1. ВЛАДИСЛАВ ВЛАХОВИЋ (ПОДГОРИЦА, ЦРНА ГОРА);
 2. ЉИЉАНА ПОПОВИЋ (КЊАЖЕВАЦ);
 3. РАДОСЛАВ ТИЛГЕР (ЗЕМУН).

ПОХВАЉЕНИ: РАДОШ РАКУШ (КРАЉЕВО), ДУШАН МИЈАЈЛОВИЋ (НИШ), ЈОВАН ВУКОВИЋ (НОВА ПАЗОВА), МИОДРАГ СТАЈИЋ (БЕОГРАД), ИВАН ГАЋИНА (ЗАДАР, ХРВАТСКА).

АФОРИЗАМ:

 1. МИЛКО СТОЈКОВИЋ (СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА);
 2. ЖЕЉКО МАРКОВИЋ (ЧАЧАК);
 3. ЗОРАН ЂУРОВИЋ (ВРШАЦ).

ПОХВАЉЕНИ: НЕШКО ИЛИЋ (ПОЖЕГА), МИЛЕН МИЛИВОЈЕВИЋ (БОР), ГОРАН РАДОСАВЉЕВИЋ (БЕОГРАД), БОРИВОЈЕ ИЛИЋ (БЕОГРАД), МИЛИВОЈЕ ЈОЗИЋ (БЕОГРАД).

ПОБЕДНИК ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА ХУМОРА И САТИРЕ „ВЕЛИКА ПРАЗНИНА ЗА ВЕЛИКИ ЛЕТ“ ЈЕ ВЛАДИСЛАВ ВЛАХОВИЋ ИЗ ПОДГОРИЦЕ, ЦРНА ГОРА.

previousnext