Blog

HomeМузички програмПочиње музички фестивал изворне музике „ПРВИ ТОН“

Почиње музички фестивал изворне музике „ПРВИ ТОН“

Центар за културу и образовање Раковица у сарадњи са Радио Београдом организује Музички фестивал радијских певача „Први тон“.

Сам назив назив „Први тон“ подсећа нас на давну 1924. годину када се Радио Београд огласио први пут из радио-телеграфске станице у Раковици. Прошло је укупно 94 године до тренутка када поново у Раковици оживљавамо радијске таласе кроз трагање за радијским гласовима.

Радио и даље као медиј има веома важну улогу у развоју појединца, народа и друштва, посебно у чувању и неговању традиције нашег народа. Зато су циљеви овог музичког фествала од изузетног значаја јер ће  Центар за културу и образовање Раковица окупити све чуваре изворног народног стваралаштва, наше, по културном наслеђу пребогате и прелепе србије.

Поред окупљања, циљ нашег фестивала је и подстицање талентованих, младих певача на очување изворне песме које су се слушале на радио таласима у давна времена, трагање за најстаријим песмама наших предака и  подсећање на врхунске радијске певаче и инструменталисте који су путем радио таласа јачали дух, емоцију и љубав нашег народа.

Ове године нашим музичким фестивалом почињемо са трагањем за најлепшим радијским гласовима Србије који интерпретирају изворну, народну песму са крајњим циљем окупљања најбољих, у један велики национални ансамбл „Сунце Србије“ који ће по оформљењу почети да гостује у сваком селу и граду Србије. На тај начин ширићемо исконски дух нашег народа, веру у српску традицију и културу, али у исто време и трагати за новим чуварима изворне музике. Ово је први корак  враћању слушању радија као најсавршенијег медија за људску душу.

Фестивал је такмичарског карактера. По обављеној аудицији, на финалној вечери такмичиће се 10 певача који најбоље певају изворну песму и представљају стил старих радијских певача, као и етно певаа који ће се такмичити прве вечери. Такмичари ће имати могућност да певају у пратњи народног оркестра под управом Владе Пановића, као и могућност да освоје титулу најбољег радијског певача и српски медаљон победника – „Први тон“.

Од просле године, Раковица има  нову музичку сцену и музички центар где ће се у континуитету организовати концерти, едукација, конгреси, школа певања, музички кампови… У духу страхих времена, радија и изворне, народне песме

мр Наташа Николић

previousnext