Вести

ОДРЖАНА ПРВА СРПСКА ОПЕРА – “НА УРАНКУ”

Трећег дана фестивала, наши драги посетиоци су имали несвакидашњу и јединствену прилику да одгледају први пут у Раковици једну праву и ПРВУ СРПСКУ ОПЕРУ – “НА УРАНКУ”
Прва српска изведена опера „На уранку“ представља јединствен бисер српске културне баштине. Компонована на текст Бранислава Нушића, ово је прича о љубави, љубомори, освети и срамоти, у малом српском селу под ропством Турака. Публика је имала прилику да ужива у овој једночинки уз пратњу клавира, са лепом и питком музиком, уз прожимање народног мелоса, а у извођењу нове генерације оперских уметника.
Опера Станислава Биничког “На уранку” представља прву изведену домаћу оперу. Постављајући на позорницу ово значајно дело наше музичке баштине промовишемо домаће музичко сценско дело у европским оквирима. О композитору је можда најлепше речи написао либретиста опере Бранислав Нушић: „Иако мало по броју, оно што је Бинички дао-наше је. Он је од оних наших музичара и композитора који су ушли у душу наше народне песме, певају је и сами, воле је, уживају у њој. Биничкове песме одликују се народним колоритом. Све што је имао, све што је могао дати, Бинички је приложио културном развитку и напретку свог народа.“