Blog

HomeМузички програмКласична музикаКонцерт ансамбла „Музика времена“

Концерт ансамбла „Музика времена“

У петак, 13. априла од 20 часова ансамбл „Музика времена“ у саставу Мирјана Бегенишић – сопран, Андреја Грујић – енглески рог, Мирко Јорговић – клавир, одржаће концерт у оквиру циклуса ЕУТЕРПА ЛОЦО. Програм обухвата музику ренесансе 16. и 17. века као и дела инспирисана античким духом.

ПРОГРАМ:

1) John Dowland: Flow my tears (LACRIMAE, 1600.year),
What if I never speed, When Phoebus first did Daphne love  – za engleski rog i klavir

2) Girolamo Frescobaldi: Toccata terza in G, za klavijaturni instrument (1637)

3)Andrea Falconieri: VILLANELLA „Occhietti amati „(1616),
„O bellissimi capelli“(dal 1. Libro di Villanelle)/ za glas, engleski rog i klavir
Beseda o instrumentima

4) G. Frescobaldi: Toccata quarta in G,Roma 1615

5)Francesco Cavalli: Affé,mi fate ridere, za sopran i klavir

6) Giacomo Carissimi: Non posso vivere, za sopran i klavir

7) Luigi Manzia: Voglio farti dire il vero (1680),za sopran i klavir
Beseda o antici kroz vekove

8) Louis Milán: Agora viniesse un viento;
Poys dezeys que me queres ben
(Libro de música-1536 ),za engl. rog i klavir

9) Alonso Mudarra: Triste estava el rey David (libros de musica para vihuela, 1546)za engl. rog i klavir

10) Frederico Garcia Lorca: Las morillas de jaen /obrada kancone iz 15.veka za engleski rog i klavir/

11) Giulio Caccini: Amarilli, za sopran i klavir

12) G. Frescobaldi: Toccata duodecima per organo in C (Roma, 1615)

13) Georg Friedrich Händel: AIR-Largo za engleski rog i klavir g- mol/redakcija Evelyn Rothwell /

 

Андреја Грујић је после студија обое код проф. Миклосз Бартхе, радио као први обоиста у оркестру РТ-Сарајево. У оркестру РТС-Београд свирао је обоу и енглески рог. У том периоду сарађивао је са диригентима Младеном Јагуштом, Хорст Фоерстером, Павлом Медаковићем, Јованом Шаиновићем, Сандром Заниновићем, Ангелом Шуревом, итд; такође се бавио педагошким радом у школама П.КОЊОВИЋ , Д.ЈЕНКО (Београд).

Снимио је око 5ч музике за РТС (ИИИ-програм Радио-Београда) где се обоа и енглески рог представљају како солистички тако и у окружењу камерног ансамбла; такође су бројне његове интерпретације проглашене за хит у емисији ДРАГСТОР ОЗБИЉНЕ МУЗИКЕ на таласима радија 202; у остваривању поменутих снимака сарађивао је са пијанистима Милицом Танасковић, Чедомиром Марјановићем, Мирком Јорговићем-затим са солопевачима Тањом Обреновић, Валентином Ташковом,-повремено с виолинистима и флаутистима,итд.

Андреја Грујић је оснивач ансамнла МУЗИКА ВРЕМЕНА. Са поменутим ансамблом до сад је направио 3 ЦД-издања, последње издање је изашло у јулу 2011.године.

Са ансамблом МУЗИКА ВРЕМЕНА , Андреја Грујић је остварио више запажених наступа : Фестивал камерне музике у Нишу 2001. и 2003. године, Јеврејска општина – Београд 2002, Галерија Прогрес 2008, Културни центри Сопот и Младеновац 2007,сцена Центра за културу Раковица 2010,итд.

Мирко Јорговић је започео студије клавира на ФМУ-Београд код проф. Душана Трбојевића, да би затим дипломирао на одсеку за клавир у класи проф. др. Арба Валдме 1989. године. Године 1993. магистрирао је клавир на музичком одсеку Академије Уметности Нови Сад у класи проф.др. Арба Валдме. После дипломских и магистарских реситала имао је солистичке концерте у Београдској галерији САНУ 1994,1996 и 2008. Одржао је концерт Листових дела у Будимпешти 1996.године, затим у Центру за музику Коларчеве задужбине 2007. (циклус СУСРЕТИ СА УМЕТНИКОМ), у сали Центра за културу Раковица 1998. и 2011. МУЗИКА СА ПОВОДОМ – јубилеји ЦХОПИНА и ЛИСЗТА). Као члан ансамбла МУЗИКА ВРЕМЕНА свирао је на Фестивалу камерне музике у Нишу 2001.године, у Јеврејској општини 2002. године, у галерији ПРОГРЕС 2008. године, у сали Центра за културу Раковица 2010. Такође учествује у ЦД-издањима ансамбла из 2007. и 2011.године.

Поред поменутог, наступа као корепетитор за соло-певање ( Кладово 2004, Рума 2005, Руски дом 2006, галерија ПРОГРЕС 2006,итд). Осим извођачке делатности бави се композицијом (факултативно је радио композицију и оркестрацију са проф.Александром Обрадовићем).

Ради као корепетитор у средњој музичкој школи ДАВОРИН ЈЕНКО у Београду.

Мирјана Бегенишић је рођена у Сарајеву, дипломирала је 1998 на ФМУ у Београду, на катедри за соло-певање.Током студија завршила је оперски студио при Опери Народног Позоришта у Београду 1997.године.

Магистрирала је соло-певање на музичком одсеку Академије Уметности у Новом Саду 2005.године,у класи проф.Милице Стојадиновић.

Усавршавала се у Бечу код проф.бечког конзерваторијума Марије Склад-Сауер , након чега је учествовала у манифестацији “ Ланге нацхт дер Мусиц“/Дуга ноћ музике/ 09.09.2006, у оквиру Моцартове бечке године /Њиенер Мозартyахр/, где је извела арију Грофице из Моцартове опере „Фигарова зенидба“ и арију Памине из опере “ Чаробна фрула“ истог композитора. Снимак извођења арије Памине је емитован на ТВ ОРФ у више наврата.

Од 1994.године је стални члан Опере Народног Позоришта у Београду, где је остварила следеће улоге:

V.A.Mocart: „Čarobna frula“ – Prvi decak i Pamina, „Figarova zenidba“ – Devojka

Sarl Guno: „Faust“ – Sibel

Đ.Pucini: „Boemi“ – Mimi, „Toska“ – Pastir

Đ.Verdi: „Trubadur“ – Ines, „Travijata“ – Anina, „Don Karlos“ – Glas sa neba.

У току основних студија на ФМУ имала је концертне наступе у Кући Ђуре Јакшица 1995,Народном Музеју, у Великој сали ФМУ поводом 60 година од оснивања ФМУ 1997.

Такође је остварила сарадњу са хором „Барили“ као вокални солиста на концертима у Пожаревцу , Будви /Фестивал Град-театар/, и Галерији САНУ у Београду; у мају 1995 освојила је као солиста поменутог хора 3.награду на такмицењу у бугарском граду Варни (једно од 6 најпрестизнијих хорских такмицења).

Одржала је солистицке концерте у Павиљону Цвијете Зузорић и Етнографском музеју 2001.године; учествовала је на концерту у сали Центра за културу Раковица 2013/обележавање 200 година од рођења великог оперског композитора Ђузепе Вердија/, на концерту руских и српских композитора у Скупштини Града Београда 2014 /манифестација Дани Београда/, на отварању манифестације “ Јесен на Чукарици“ 2015/16 у Центру за културу Чукарица.

previousnext