Вести

HomeПозоришни програмФестивал победника фестивала: „ЦРНИ“, Новосадско позориште „Újvidéki Színház“

Фестивал победника фестивала: „ЦРНИ“, Новосадско позориште „Újvidéki Színház“

„ ЦРНИ“, Новосадско позориште „Újvidéki Színház“, 11.октобар у 20 часова

Редитељ:  Жанко Томић

Написао: Роберт Ленард

По витешкој драми Иштвана Балога и адаптацији Ференца Немета

Улоге:

Црни ‒ Арпад Месарош

Иван Петровић ‒ Габор Понго

Симић ‒ Атила Немет

Цаја ‒ Ливиа Банка

Станоје Главаш ‒ Золтан Ширмер

Ружица ‒ Емина Елор

Анђелија ‒ Габриела Црнковић

Јошко Оглу ‒ Лехел Шолтиш

Кара Фејци ‒ Мелинда Шимон

Милетић ‒ Даниел Гомбош

Амбрус ‒ Атила Гириц

Анганти ‒ Атила Мађар

Дечак и још много што шта ‒ Бенце Салаи, с. а.

Момак и још много што шта ‒ Роберт Ожвар, с. а.

Јелена, касирка и још много што шта ‒ Станислава Орловић, с. а.

О представи

Представа је урађена по витешкој драми „са певањем и пуцањем“ Иштвана Балога, која је прва драма мађарског романтизма с почетка 19. века, инспирисана српском револуцијом и њеним вођом Карађорђем.

Акциони мјузикл „Црни“, српски пајтонизам на Ујвидеки начин, 21. век очима 18. века. Све је исто, само нас нема. Урнебесно, урагански, непоновљиво…

Један од најнеобичнијих пројеката до сада, не само Ујвидеки синхаза, него у позоришту у Србији уопште. Наиме, текст из 18. века, о српском јунаку Карађорђу, на мађарском језику, из пера мађарског писца Иштвана Балога, режира Жанко Томић. Карађорђа непопустљиво страсно и фуриозно игра стеријанац Арпад Месарош, а његову љубу Анђелију очаравајуће слика Габриела Црнковић. Одавно у нашем позоришту није направљено нешто тако пајтоновски бизарно духовито. Смешно – цепа стомак. А оштро да боли глава.

Текст написан за време Првог српског устанка користи јединствену оптику народног хероја из угла мађарских херојских митова, са наивношћу романтичарског духа. Романтичарски дух, наравно, постане ироничан у приступу адаптације и режије Жанка Томића. Испоставиће се да је то постдрамски театар о томе како једна нација види историју, или садашњост, друге нације.

Реч редитеља

Црни је заправо нови комад настао новим писањем, рирајтингом (Роберт Ленард), наивног романтичарског комада са певањем и пуцањем „Карађорђе“ Иштвана Балога, користећи само структуру поменутог комада. Балогов комад се бави муњевитим успоном јунака Црног Ђорђа од усамљеног прогнаника до народног вође који на крају осваја и Београд, о народној буни званој Први српски устанак. Наш акциони мјузикл се, међутим, бави питањем: како би изгледао Последњи српски устанак. Па, као и углавном све око нас – пародично.

Жанко Томић

Награде

На 67. Фестивалу професионалних позоришта Војводине –  награда за најбољу музику Давиду Клему; специјална награда Роберту Ленарду за драматуршки рад на тексту представе „Црни“.