Blog

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ VI ДУХОВНИХ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ ДУХОВНОСТИ“

Вечерас је у храму Светог Владике Николаја Жичког у Реснику свечано отворена шеста традиционална манифестација „ПУТ ДУХОВНОСТИ“ у организацији Центра за културу и образовање Раковица, општине Раковица и манастира Раковица.

Ове године тема манифестације је седам векова од оснивања Манастира Грачаница.
На церемонији отварања духовних свечаности, Његово Преосвештенство владика хвостански Јустин, примио је у име Његове Светости Патријарха Порфирија дар Грачаница у храстовом дуборезу од Центра за културу и образовање Раковица поводом 700 година манастира Грачаница. Председнику Градске општине Раковица Милошу Симићу уручена је захвалница и поклон Грачаница у дуборезу за помоћ организацији манифестације. За ктиторство изградњи светиње захвалницу и Грачаницу у дуборезу добио је и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, који због обавеза није присуствовао данашњој манифестацији.
Након извођења Молитве, у име Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија духовне свечаности је благосиљао Његово правосвештенство Епископ Хвостански Јустин.
Учесници свечаног програма били су драмски уметници Весна Станковић и Лепомир Ивковић, Етно бенд Рошер (Rocher), Певачко друштво „Прело“ и Камерни хор „Ангелос“.
Манифестација „Пут духовности“ ове године ће трајати од 17. до 21. септембра. Улаз на све програме је БЕСПЛАТАН!
  • У суботу 18. септембра са почетком у 19 часова у галерији Центра за културу и образовање Раковица планирано је отварање изложбе, док је за 20 часова заказана представа „Милунка“ о српској хероини Милунки Савић.
  • У недељу 19. септембра од 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица заказан је трећи Сабор духовне музике Хорске свечаности – „Сазвучја“
  • У понедељак 20. септембра у 14 часова почиње квиз за ученике основних школа у Центру за културу и образовање Раковица. Касније тог дана, у 19 часова планирано је одржавање трибине „Лечење душе у православној цркви“. На трибини ће учествовати Влајко Пановић, клинички психолог и отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.
  • У уторак 21. септембра у порти Манастира Раковица почиње Сабор духовне поезије у организацији Књижевног друштва Раковице.
previousnext