Вести

Свечано отварање духовних свечаности Пут духовности

У порти Храма у изградњи Св. Николаја Жичког у Реснику је одржан програм свечаног отварања духовних свечаности Пута духовности. Отварању је присуствовао велики број уважених званица из различитих сфера политичког, друштвеног и културног живота. Својим наступима су програм оплеменили музичари који негују традиционалну српску музику: “Србски православни појци”, Ансамбл “Чалгије Мојсије Петровић”, Ансамбл “Ступови”, Певачко друштво “Прело”, фрулаши Милинко Ивановић и Виолета Јокић. Изводе из биографије Владике Николаја Петровића је читао Феђа Стојановић, драмски уметник.

Бројна публика је имала прилику да доживи јединствен уметнички доживљај у инспиративном и сценичном амбијенту Парохијског дома.
Раковица је организацијом духовних свечаности постала један од духовних центара Београда и Србије. На месту где је манифестација отворена, патријарх српски господин Иринеј је у мају прошле године освештао темеље Храма Светог Николаја Жичког.

За изузетне доприносе у изградњи Храма Св. Николаја Жичког, као и развоју духовности, директорка Центра за културу и образовање госпођа Маријана Бутулија и старешина Храма Св. Владике Николаја Жичког отац Александар Милутиновић су у знак захвалности, доделили специјалне повеље господину Милосаву Миличковићу, државном секретару у МУПУ-у, госпођи Сањи Јаковљевић, главној ктиторки Храма и господину Владану Коцићу, председнику градске општине Раковица.

Манифестација „Пут духовности“ ове године ће трајати од 18. до 21. септембра, имаће велики број програмских садржаја и окупиће велики број учесника, представника свештенства, вероучитеље и учитеље веронауке у Раковици, ансамбле кулурно-уметничких друштава Раковице, академске сликаре и бројне уметнике и културне ствараоце.

Сутра се Духовне свечаности настављају у 10 часова када се у галерији Центра за културу и образовање Раковица организује ликовна радионица „Савремени иконопис у стрипу“. Од 12 часова у порти Храма Преображења Господњег и порти Цркве светих апостола Вартоломеја и Варнаве почињу радионице на тему лика и дела Владике Николаја Велимировића намењене ученицима основних школа.
У галерији Центра за културу и образовање Раковица од 18 часова почеће програм под називом „Храм у подаваљу“, где ће о изградњи Храма светог владике Николаја Велимировића говорити отац Александар Милутиновић, отац Ненад Ђурђић и директор Основне школе „Никола Тесла“ мр Станислав Стевуљевић.

У Центру за културу и образовање Раковица, у 20 часова почињу хорске свечаности „Сазвучја“, у оквиру којих ће духовну музику изводити црквени хор „Опленац“, хор гимназије „Вук Караџић“ из Лознице, хор духовне музике „Искон“ из Ковина, црквени хор „Видик“ са Видиковца, хор Средње музичке школе „Даворин Јенко“ и „Српско певачко друштво“ из Руме.