Вести

HomeМузички програмКласична музикаRocHoir – први српски дечји рок хор

RocHoir – први српски дечји рок хор

RocHoir је настао из потребе да се данашњем детету предшколског и школског узраста пружи могућност избора. Дакле, наш циљ је избор, а наша мисија и друштвена одговорност је да тај избор учинимо могућим. Ми смо неопходан одговор данашњем друштву у којем преовлађује искривљена слика музичких, моралних и социјалних вредности.

Назив RocHoir проистекао је из игре енглеских речи ROCK & CHOIR (рок музика и хор). Спајањем ова два вида музичког изражавања обједињујемо различите музичке и културолошке вредности, у циљу промовисања рок културе која је заснована на филозофији бунта и критичког мишљења. Певање јесте основа нашег РОК ХОРА, али бавимо се и едукацијом нових генерација о популарној светској култури кроз бројне радионице и друге едукативне аудио-визуелне садржаје.

ИСТОРИЈАТ

Идеја за стварање првог српског дечјег рок хора заправо је рођена у једној београдској основној школи. Наиме, школски хор ОШ Иво Андрић наступао је под диригентском палицом наставнице Јоване Обрадовић поводом јубиларне годишњице те школе. Тај наступ пропраћен је невероватном медијском пажњом због начина извођења и избора репертоара. Нису о томе говорили само домаћи медији (Rock radio, Nocturne Magazine, ТВ Прва и бројне дигиталне новине) већ и страни интернет портали са свих крајева света – од Бразила и САД, преко Немачке, Шпаније, Пољске… до Јапана. Писали су о феномену школског хора који изводи нумере познатих рок/метал састава, а неретко су ова извођења оценили као изузетан подвиг. Наступима су били заинтригирани чак и највећи хеви метал портали као што су Metal Hammer, Metal Injection, Metal sucks a светски познат метал састав MANOWAR чак је на својој званичној фејсбук страници објавио снимак хорског извођења њихове композиције Heart of steel. Уследили су бројни позиви за гостовања – Рок радио на Сајму медија и комуникације, свечано отварање Сајма спорта, међународни еколошки и научни скупови, те сарадња са афирмисаним домаћим бендовима Самостални референти и Ничим изазван.

Диригент хора Јована Обрадовић подстакнута свим тим, окупила је групу изузетно младих и талентованих музичара који су подржали њену идеју и прихватили да буду део RocHoir мисије.

Јавним наступима и новим видицима заједно стварамо НОВИ СВЕТ!
ДИРИГЕНТ ХОРА

Јована Обрадовић рођена је 1979. године у Београду, где је 2004. године и дипломирала на Факултету музичке уметности, одсек Општа музичка педагогија. Исте године запошљава се као наставник музичке културе у Основној школи Иво Андрић.

У наредних тринаест година са својим ученицима осваја преко 80 награда на општинском, градском и републичком нивоу, у области солистичког, камерног и хорског певања – на такмичењима Златна сирена, Демус, Републичка смотра хорова. Освојена су махом прва места и специјалне награде. Њени ученици показују запажене резултате и на Републичком фестивалу дечјег музичког стваралаштва Федемус – деца композитори, па од септембра 2007. године постаје члан селекционе комисије овог фестивала при Дечјем културном центру Београда.

Од 2009. године Јована поред композитора и солиста припрема и чланове свог школског хора који певају пратеће вокале у студију, у оквиру фестивала Федемус – за музичке компилације које је издао ПГП-РТС.

У периоду 2012 – 2017. године ангажована је као помоћник диригента у београдском дечјем хору Хориславци, који је од 2008. године дечји хор Опере Народног позоришта у Београду.

Са својим школским хором више пута је наступала у телевизијским и радио-емисијама, новогодишњим програмима, републичким и међународним фестивалима, међунардним конгресима, значајним скуповима (јубилеј Олимпијског комитета и јубилеј Позоришта Бошко Буха) и музичким спотовима српских афирмисаних панк и поп бендова.

Почев од 2010. године, Јована је сарадник Издавачке куће Клет – као рецензент за пет уџбеника за музичку културу (од 4. до 8. разреда), као аутор методичких приручника за наставнике (за музичку културу за старије разреде) и као аутор и реализатор презентација уџбеничких комплета за музичку културу.

Мото којим се Јована руководи је – Ако умеш да сањаш о нечему, можеш то и да оствариш!

КОНТАКТ

Телефон: 065 /329 03 65