Blog

Представа „Милунка“

У оквиру Духовних свечаности „Пут духовности“ у Центру за културу и образовање Раковица, посетиоци су вечерас, после изложбе „Ми смо деца неба“, уживали и у представи „Милунка“. Исповест хероине Српских ослободилачких ратова, Милунке Савић у интерпретацији глумице Југословенског драмског позоришта – Весне Станковић која многобројну публику свакако није оставила равнодушном. Кроз сузе и смех смо имали прилику да проживимо живот Милунке Савић која је прави симбол храбрости, љубави и борбе за отаџбину.

Лична исповест, у првом лицу жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања (орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету, одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части…)

Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота има изразиту потребу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и ако је у супротностима са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута, у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује… Високо цењена од стране француских војних великаша Франшеа Де переа, Шарла де Гола и Вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетину и десетину деце из копаоничких села.
Сама за себе би рекла да је ово – исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

режија:Петар Станојловић
текст: Весна Станковић

previousnext