Вести

HomeПозоришни програмВечерња сцена„Плес вила“ премијерно на сцени Центра за културу и образовање Раковица

„Плес вила“ премијерно на сцени Центра за културу и образовање Раковица

У уторак, 08. маја 2018. у 19.30 часова, на вечерњој сцени Центра за културу и образовање Раковица премијерно ће бити изведена плесно – драмска представа „Плес вила“ аутора Весне Станковић, у режији Јелене Гашић.

Плес вила је представа инспирисана етнолошким наслеђем балканских народа. Комбинујући  покрет, плес и музичке партитуре настале комбинацијом брзалица, бајалица и традиционалних плесова и  песама, у представи се истражују границе реалног и фантастичног простора и победа истинске љубави. Главна тема која се обрађује јесте тема пријатељства и издаје, која се прелама кроз причу две младе жене, које тражећи љубав ступају у контакт са натприродним силама које симболизују људске страсти.

Глумци:
Иван Николић
Ивона Момоировић
Александра Манасијевић
Катарина Орландић

Балетски грачи:
Алиса Оравец
Марија Димитровска
Петар Божовић

Композитори: Бранко Исаковић и Ивица Стојановић
Костими: Јелена Џукић-Малешевић, Василија Живанић
Продуцент: Милован Здравковић

Копродукција: Treehouse Storytelling Centre и Балкан Нови Покрет

Представа се бави истраживањем  нашег наслеђа у контексту вечних тема које се дотичу основних вредности. Сиже представе се базира  на традиционалном веровању  Балканских народа, да су виле веренице које су умрле на дан пре свог венчања. Та млада створења не могу да пронађу мир у својим гробницама. У њиховим рањеним срцима  и ногама живи љубав према плесу која није могла бити остварена. Оне се буде у поноћ и плесом опседају и уништавају младе момке. Упоредо са њима, постоје и вештице  које примају помоћ од злих сила, нападајући срца  који постају жртве њихових магичних моћи. Дилему младог момка опчињеног силама вила и вештица надјачава  искрена љубав и тиме се поново успоставља нарушенаравнотежа. У народним причама (бајкама) на којима се базира представа нема правих супротности, односно прелаз из различитих светова за карактере је безболан и лако остварив.

Представа jе настала кроз радионице са глумцима, плесачима и музичарима током интензиваног процеса проба. Користи се језик савременог и традиционалног плеса, као универзални језик који преноси невербално значење.

Важна компонента  представе је  и традиционална музика у савременој обради, која је посебно компонована и која се се изводи и уживо.

Сваки елемент представе се ослања на симболику повезану са нашим веровањима и обичајима који су преведени у савремени контекст. Костими и сценографија имају елементе етнолошког наслеђа транспонованог у данашњи израз.

Основни циљ представе је да кроз савремену плесну представу, високог уметничког квалитета, позове на инспирисање нашом културном традицијом која нам нуди вредности неопходне  за савремени живот. Представа представља спону између светова, традиције и модерности, прошлости и садашњости.

Улазнице за представу могу се купити по цени од 300 динара сваког дана од 09 до 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица.