Blog

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „UNDRESSED: REVISITED“ – ЛУКА МАРЈАНОВИЋ

Отварање изложбе Луке Марјановића „Undressed: Revisited“ 14. фебруара у 20 часова у Галерији Центра за културу и образовање Раковица.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 6. марта 2023. године.

 

Улаз је слободан!

 

Историчарка уметности Биљана Томић истиче да се интересовања Луке Марјановића крећу између еха историјског и савременог времена, доба великих авангарди и потрошачке поп културе до провокативних збивања непосредне савремености.

Luka-haustor-cb

Лука Марјановић је рођен у Београду, 1996. године. Сликарством се бави од основне школе. Након Школе за дизајн, уписује се на Графички одсек на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду 2016. године, где завршава I и II годину, а након тога прелази на Сликарски одсек где завршава III и IV годину, у класи професора Милете Продановића. На ФЛУ је дипломирао 2020. године, а мастер студије завршио је 2021. у класи проф. Весне Кнежевић. Члан је УЛУС-а од 2021. године.

Излагао је на завршним изложбама студената ФЛУ у Београду, у класи проф. Миливоја Павловића (2016-2018), и у класи проф. Милете Продановића (2018-2019). Излагао је 2019. на изложби поводом отварања галерије Центар у Београду, 2021. у Чумићу на уметничком базару, затим на завршној изложби мастер студија у класи проф. Весне Кнежевић, као и у Галерији ФЛУ поводом изложбе студената класе проф. Весне Кнежевић. 2022. године излагао је на изложби УЛУС-а „Нови чланови ‘22“. У децембру 2022. године отвара самосталну изложбу у Градској галерији КЦ Град.

“Моји актуелни радови и идеје се ослањају на актове и сцене онога што нас данас окружује, на савремени живот. Покушавам да експресијом цртежа, форме и боје повежем и обрадим универзалне истине и актуелне теме, социолошко и духовно стање, као и распадање саме духовности успоном социјалних мрежа и глобалног неукуса који влада у свим областима свакодневног живота, па и у уметности. Служим се углавном ‘јефтиним’, пластичним бојама, попут жуте и пинк, јер саме по својим ликовним својствима указују на тренутну реалност и неукус који, по мом мишљењу, владају светом. Приликом рада визуелно сам изучавао и покушао да имплементирам елементе руског конструктивизма, монументализма, футуризма, плакатног сликарства и поп арта.” – Лука Марјановић

luka-marjanovic-reality-undressed-gradska-gal-kcgrad
previousnext