Вести

HomeЛиковни програмИзложбеОтварање изложбе Тамаре Зечевић „Мале ствари“

Отварање изложбе Тамаре Зечевић „Мале ствари“

Позивамо Вас на свечано отварање самосталне изложбе Тамаре Зечевић „Мале ствари“, у четвртак 15. марта 2018. године у 19 часова, у Галерији Центра за културу и образовање Раковица.

Пратећи програм отварања изложбе

Аника Голднер, СМШ „Даворин Јенко“ класа Марија Ковачевић – 1.Ј.С.Бах-Прелудијум Е-дур 2.Схцхедрин – У стилу Албенизија (клавирска пратња Нина Ристић)

Јанко Ковачевић, драмски студио „Мала фабрика глуме“ класа Кокан Младеновић-Цитати- Мале ствари

Изложбу ће отворити уредник књижевног програма Центра за културу и образовање Раковица Милан Недељковић.

Какав однос има савремени човек према малим стварима? Да ли нас је брз начин живота натерао да грабимо пуно, велико и незасито? Шта дефинишемо као мале ствари данас и да ли стварима које смо сместили у ту категорију поклањамо пажњу? Моје мишљење о томе којим темама је умањен значај и вредност и како ја видим могућност да кроз радове малих димензија (накит којим се бавим) искажем свој став. Полазна тачка сваког разматрања је моје (женско) биће. Радови настали у последњих шест година су подељени у следеће тематске целине:

Мале ствари- бити оно што си- „Скривено“
Како жена може и да ли сме да искаже своју женственост у свету који се влада по мушким принципима?

Мале ствари- жива реч- „Преповезано-дисконектовано“
Како живи комуникација у савременом свету? Да ли наша виртуелна преповезаност доводи до реалне удаљености ?

Мале ствари- „ситнице“ као што су- Слобода, садржај, узрастање, живот, мир
Сваки рад у једном акту – својеврсној „једночинки“ разрешава теме слободе, мира, живота или недостатка истих.

Мале ствари- право да имаш сопствено поимање лепоте и да се не уклапаш у стандарде – триптих Рез
Мале ствари су битне: поклоните пажњу некоме, цените своје и туђе успехе, будите срећни сваки дан због нечега, живите сада и овде!

Тамара Зечевић, по струци дипломирани менаџер и златар, рођена је 1981.године у Београду где живи И ради. Дизајном И израдом накита бави се од 2010. године. Јавно излаже дела од 2011. године.

Накит је израђен у само једном примерку традиционалним златарским и другим техникама од сребра, месинга, бакра и алтернативних материјала.Излагала је ауторске колекције накита на две модне ревије. Учесник шеснаест групних жирираних изложби. Од 2017. године члан НотОнлyДецоратион удружења из Аустрије а од 2018. године члан УЛУПУДС-а. Учесник европског пројекта Универсал Сеа: Пуре ор Пластиц у склопу ког ће излагати своју уметничку инсталацију у Пољској, Италији, Финској, Шпанији, Мађарској, Холандији. У 2018. години њен ауторски накит ће такође бити приказан у Швајцарској, Немачкој и Енглеској.

Добитница награде првог међународног Тријенала аутопортрета и портрета меморијалне галерије “Душан Старчевић” из Смедеревске Паланке.Тамара ради као предавач Школе дизајна и израде накита у Центру за културу и образовање Раковица и Дому културе “Студентски град” .

Изложба “Мале ствари” ће бити представљена публици у Мајданпеку, Београду, Смедеревској Паланци и Кучеву.