Вести

HomeКњижевни програмДани духовностиКонференција за новинаре поводом премијере представе „Слике из живота Владике Николаја – Монах Тадија“

Конференција за новинаре поводом премијере представе „Слике из живота Владике Николаја – Монах Тадија“

Представa „Слике из живота Владике Николаја Велимировића – Монах Тадија“ премијерно ће се одржати у уторак, 19. септембра 2017.г., са почетком у 20 часова у сали Центра за културу и образовање Раковица, а поводом духовних свечаности „Пут у духовност“ које овај културни центар организује од 15. до 21. септембра 2017.г. Драматизацију представе је урадио Жељко Хубач по књизи протођакона др Љубомира Ранковића. Режију потписује Владимир Лазић, а играју: Борис Пинговић, Снежана Савић, Ненад Стојменовић, Предраг Милетић, Марија Круљ. За сценографију и костимографију је задужена Светлана Зојкић.

На Конференцији за новинаре која се поводом премијере представе одржала у уторак, 12. септембра 2017.г., у 12 часова у просторијама Културног центра Српске Православне Цркве у Београду, присутнима су се обратити мр Наташа Николић, директорка Центра за културу и образовање Раковица, протојереј ставрофор проф. др Драгомир Сандо, јереј Александар Милутиновић, старешина Храма Светог Владике Николаја у Реснику који је у изградњи, редитељ представе Владимир Лазић и чланови глумачког ансамбла. Наташа Николић је објаснила да је идеја и жеља Центра за културу и образовање била да се манифестацијом духовних свечаности пре свега покаже духовна снагa наше Србије, укаже на могућности препорода Србије у духовности и култури и на то колико је важно јединство, повезивање и целина у тројству духовност-култура-образовање. У оквиру седмодневног програма планиране су изложбе икона, фотографија, ликовна колонија, промоције књига, извођење драмских приказа, Сабор духовне поезије, пројекције филмова, бројни наступи хорова, певачких и културно уметничких друштава. Централни догађај свечаности је управо предстојећа премијера представе „Слике из живота Владике Николаја Велимировића – Монах Тадија“, која је у потпуности урађена у продукцији Центра за културу и образовање Раковица. Наташа Николић је истакла: „Овај наш подухват је потпуно нови жанр у позоришту, духовно веома јак, што су сви глумци и мали тим Центра за културу и образовање Раковица од свега десет људи одмах осетили и у стварање представе кренули не само са оптимизмом, већ и са великом вером да ће она допринети добро свима нама. Нећемо овде стати. Ово је тек почетак. Планирамо у наредном периоду да направимо још представа сличне тематике. Лавина жеља, љубави и духовности је кренула и мислим да то више нико не може зауставити!“.

С обзиром на чвсту везу Центра за културу и образовање Раковица и Манастира Раковица, као и везу са представницима Српске Православне цркве, на конференцији су говорили протојереј Ставрофорпроф. др Драгомир Сандо и јереј Александар Милутиновић, суорганизатори Центра поводом Духовних свечаности. „Свака добра мисао, реч или дело треба да почну молитвом и да дишу молитвом“, рекао је јереј А. Милутиновић и говорио даље о личности Светог Владике Николаја Велимировића жичког и охридског. „Био је велики, по западном моделу формиран, интелектуалац и мислилац, а са друге стране – источни подвижник и молитвеник“. Протојереј Ставрофорпроф. др Драгомир Сандо је своје излагање започео речима апостола Павла – „Духа не гасите!“  и нагласио да је култура потпуно идентификована кроз духовност, императив нашег овоземаљског живота. „Духовност и култура је једног истог порекла и наш начин живота треба да буде посвећен томе да је расветљавамо“ закључио је проф. Сандо и захвалио се дир. Центра за културу и образовање Раковица и целокупном тиму сарадника  на храбрости да се заједно опробају и осведоче и у оваквом подухвату због чега „Раковица, као некада индустријски део Београда, данас предњачи у иницијативи духовног живота, не само у Београду, него и шире у Србији са оваквим манифестацијама и програмима“.

Затим су о представи говорили глумци и редитељ Владимир Лазић. „Све је у стратегији, у лукавству. Знао сам за претходне мале животе сваког од глумаца који су прожети духовношћу на различито доживљене начине. Окупио сам баш овакву екипу иако са њима нисам до сада радио. Испоставило се да су веома вредни, изузетно привржени и то ме је пријатно изненадило. Свако од њих, сем лика Владике Николаја, има три фазе: једну народску улогу, затим улогу одређеног човека у неком политички друштвено ангажованом тренутку и има ту своју духовност када доживљава трансформацију“, рекао је редитељ Лазић. Глумац Борис Пинговић који носи главну ролу, тумачи лик Владике Николаја, казао је да му је то велика привилегија, част и задовољство. „Први контакт са делом  Владике Николаја Велимировића је био још на Академији када сам прочитао књигу коју је Владика Николај писао о Шекспиру. Сазнао сам да је у Лондону био учесник централне манифестације повом 500 година од смрти Шекспира, где је одржао на течном енглеском језику потпуно фасцинантно предавање којим је све присутне задивио својим познавањем Шекспира, што је мени као глумцу било веома интересантно. Када сам добио шансу да доживим тај лик на сцени, покушао сам да га демистификујем, да га прикажем не као идеју, него као човека са врлинама и мана. Сви досадашњи драмски прикази су били ослањани на његов литерарни аспект, на његово огромно дело, а ова представа је прва која се бави његовим животом упризореним кроз неколико слика где покушавамо сви заједно да га са тих висина, које му припадају, спустимо и донесемо публици као једног живог човека у којем се можемо сви препознати и чини ми се да смо на неком добром путу да то успемо“.

Ненад Стојменовић је објаснио да је осетио велико дивљење према тиму Центра за културу и образовање Раковица, једном тако малом културном центру, који се бави тако великом племенитом и, пре свега, духовном литературом. „Дивим се елану, ентузијазму и енергији, коју су уложили у све ово да би заживело. Први пут се бавим овом врстом театра за који сматрам да је заиста мисионарски. Осећам се усхићено и узбуђено што имам част да будем део овог тима који је јако добар, уједињен у једном племенитом процесу“. Стојменовић је изнео и личну импресију делом Владике Николаја, чија књига „Мисли о добру и злу“ је била нека врста путоказа увек када је имао преломне тренутке у животу.

Предраг Милетић је присутне подсетио на своја два одласка бициклом до Хиландара, боравке по манастирима Свете Горе и књигу коју је написао о томе. „Мислим да ће се наше колеге, после ове наше представе, мало више посветити оваквој врсти тематике и пожелети да прикажу нашој публици и ту страну наше цркве и наше духовности“, завршио је Милетић.

У представи се појављују два женска лика која тумаче Снежана Савић и Марија Круљ. Марија је изјавила: „Као млада глумица срећна сам и поносна што сарађујем са оваквом екипом, а нарочито што се бавим овом представом у којој се испреплетала глума-уметност и духовност. Мој прадеда је био Владика Нектарије Круљ, тако да духовност носим из куће и у генима и надам се и верујем да ће то публика осетити и на сцени“. Лик који тумачи Марија Круљ је лик монахиње Наде, управнице сиротишта Богдај, који је основао Владика Николај.

Прослављена глумица Снежана Савић је поделила своје утиске о представи: „Када је пројекат од оваквог значаја у питању – онда вам просто застане дах што имате прилику да уђете у атмосферу нечег тако духовног, а толико, чини ми се без разлога, мало присутног и мало експлоатисаног у нашој средини. Била сам затечена позивом, али са радошћу сам прихватила улогу. Имала сам прилике да тумачим многе мајке великих личности из наше историје, али се надам да ће бити један мали бисер у мојој биографији ова улога – мајка нашег великог духовника и филозофа Владике Николаја Велимировића. Ова представа је врло прилагођена и обичном гледаоцу, врло занимљива јер је вешто саткана од интересантних делова управо из живота Владике Николаја. Чини ми се да ће  имати вредност и да ће бити врло гледана“.