Blog

Изложба Ане Цвејић

У четвртак 4. јула у 18 часова, у галерији Центар биће отворена изложба Ане Цвејић, под називом Нови светски поредак.

Реч ауторке: „Лице – велики вечити календар историје, од прачовека до савременог андрогеног човеколиког робота. Инспирација, огледало, мистерија, декодер најтананије животне силе која није ништа друго до есенција емоција. У овој серији цртежа – слика, комбиноване технике великог формата, под провокативним називом „Нови светски поредак“, желела сам да се изборим са дешифровањем емоција модерног човека у времену технолошке, бирократске и холивудизоване реалности. Покушавајући да храбро уђем  у све аспекте људске подсвести, психолошки надоградјујем ту непознаницу својим виђењем лажне естетике коју је човек садашњице свео на одбрамбени механизам, средство до циља и копију кичастог квази реализма.

 

Лица која цртам  су гротескна, али ништа мање од човекове емоције коју крију или откривају. Ја се не плашим реакција, напротив, покушавам да провоцирам реакцију посматрача у нади да ћу макер на тај начин овај открити право лица иза своје маске, јер у садашњости маска је императив, човек без маске је го и у немилости соцолиошких, културних и политичких постулата.

 

“Нови светски поредак” је сатирични приказ времена у којем стварам, а које није наклоњено правом, искреном и природном. Моји радови не треба да прикажу суптилну игри светла, сенке и наговештаја, они се отворено кезе у лице времена и говоре сами за себе. Као карикауре или псеудо-плакати они вичу, цере се, подсмевају се, опомињу, они су омен посматрачу, ако историја има тендецију да се циклично понавља у одређеним временским интервалима, онда нам је будућност већ записана, ту је, само је треба видети на лицима испод маске.“

Ана Цвејић је завршила основне дипломске студије на одсеку сликарства ФЛУ у Београду 2012. године. Члан је УЛУС-а и у статусу је самосталног уметника.

До сада је излагала на бројним изложбама у земљи и у иностранству, била је учесник ликовних колонија и радионица.

Изложба је отворена до 17. јула 2019. година.

Галерија је отворена сваког дана од 9-20 часова. Улаз у галерију је слободан.

previousnext