Вести

„Епохални Београд“ – изложба илустрација

„ЕПОХАЛНИ БЕОГРАД“

У четвртрак 9. јула у 17 часова, у Галерији Центар, биће отворена изложба интерактивних илустрација Бориса Кузмановића.

Борис Кузмановић (1980) је рођен у Новом саду. Дипломирао је 2004. године на Академији уметности у Новом Саду (смер графички дизајн и визуелне комуникације), где је и магистрирао 2009.. године са темом „Дневник стваралачког стања“ на одсеку графике књиге са технологијом. Традиционалном и дигиталном илустрацијом, ако и опремом књиге се бави од 2003. године, сарађујући са домаћим и страним издавачким кућама, као што су: (ЗАВОД, Београд; ЗАВОД Нови Сад; Креативни центар Београд; Лагуна Београд; Вулкан Београд; БИГЗ Београд; Младинска књига Љубљана; Саларија Велика Британија).

Преко стотину наслова од којих су уџбеници, сликовнице, романи и часописи неки од њих, обогатио је са више од 3000 илустрација, углавном намењених дечјем узрасту и младима. Излагао је на више домаћих и страних изложби (београд, Нови Сад, Ниш, Херцег Нови, Братислава, Болоња, Валенсија, Лајпциг). Добитник је неколико престижних награда из области џртежа, илустрације и графичког дизајна.

Ванредни је професор на Универзитету  „Метрополитан“ од 2008. године.

 

О изложби:

Предмет докторског уметничког пројекта је реализација илустроване интерактивне књиге/сликовнице сачињене од девет дигитално илустрованих табли. Табле имају дигитални додатак који се учитава помоћу апликације на телефону где анимације на таблама оживљавају помоћу 3D елемената који се активирају на њима и стварају MR (Mixed Reality) искуство. На свакој табли постоји и QR код који отвара дигиталне странице са текстом који описује сваку од њих. Концепт књиге садржи синергију два медија: штампаног (аналогног) и интерактивног (дигиталног) који у њиховој међуповезаности чине складну сликовно – наративних (илустрованих) догађаја, слика, симбола и пратећег текста. Структуру штампаног дела књиге чине илустрације праћења и разумевања одређене илустрације (теме) у виду текста, анимације и аудио-визуелних ефеката.

Хибридна структура књиге штампано – интерактивна, отвара нове могућности у избору формирања формата употребљивог на свим нивоима, од IT сектора, музејских проспеката, туристичких каталога до дечјих сликовница.