Вести

HomeКњижевни програмДани духовностиДруги дан свечаности „Пут духовности“ 16. септембар 2017.

Други дан свечаности „Пут духовности“ 16. септембар 2017.

Другог дана манифестације „Пут духовности“ у 19 часова у Центру за културу и образовање Раковица отворена је изложбе слика и икона на камену „Моје слово љубави“ Мирјане Каурин.

Поред платна и даске, њено сликање икона на камену завређује посебну пажњу ликовне јавности. О изложби је надахнуто говорио књижевник Љубиша Бата Ђидић.

Након тога је у Центру за културу и образовање Раковица уприличена промоција сликовнице „Ксенија Блажена“. Ово је најновије издање Центра за културу и образовање Раковица које је намењено млађој читалачкој публици са жељом да им на прилагођен начин приближи житије Свете Ксеније Блажене Петроградске.

Причу о животу ове руске светитељке је прилагодила мр Наташа Николић, директорка Центра за културу и образовање Раковица, а илустрације је урадио сликар Петар Гољовић Крас.

У 20 часова, такође у Центру за културу и образовање Раковица, одржана је пројекција кратких анимираних филмова са Првог Међународног фестивала НАОС Богословског факултета у Београду. Филмски студентски интернационални фестивал НАОС je основан с циљем да окупи најбоља студентска остварења од стране домаћих и међународних филмских ствараоца. Приказана су три филма младих режисера који живе на три различите стране света – у Аустралији, Ирану и Костарики. Кратки анимирани филм „Испод нуле“ („Below 0°“) дело је двојице режисера из Костарике. То су Џонатан Гомез и Итај Хагаж, који је дипломирао филмску анимацију на „Веритас“ Универзитету у Костарики. Следећи кратки анимирани филм који је публика могла да погледа је „Путовање“ („Јоurney“), дело аустралијског режисера Радхеја Џегатева, који тренутно похађа Уметничку школу „Перт“ у Западној Аустралији. На крају је приказан кратки анимирани филм „Светлост“ („Light Sight“) иранског режисера Сеида М. Табатабеја, који је студирао анимацију филма на Универзитету уметности у Техерану. О филмовима и самом фестивалу говорили су директор Фестивала НАОС Михаило Вуловић и проф. Горан Ђорђевић.

Фотографије са другог дана духовних свечаности „Пут духовности“ можете погледати кликом на линк:

https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=1988550751380134