Вести

Духовне свечаности ПУТ ДУХОВНОСТИ

У Центру за културу и образовање Раковица ће се у периоду од 17. до 21. септембра одржати традиционалне Духовне свечаности Пут духовности. Посетиоце очекује богат и квалитетан програм свакога дана, на више локација у Раковици. Ове године обележавамо осам векова аутокефалности српске православне цркве кроз богат и садржајан програм.

Свечано отварање је заказано за 17. септембар 2019. године у 18 часова у порти цркве Св. Владике Николаја Жичког у Реснику.

У наредна два дана 18. и 19. септембра одржаће се квиз за ученике основних школа са територије општине Раковица, на коме ће проверити своје знање о српској историји у оквиру осам векова аутокефалности српске цркве. У исто време у галерији Центра, одржаће се мала илустраторска школа модераторке Милице Стојшин, где ће деца имати прилику да представе приче из живота Св. Саве. Њихове илустрације ће послужити као основа за електронску књигу, која ће бити објављена на сајту Центра.

Ове године обележавамо и десет година од упокојења Његове Светости патријарха Павла и као увод у Духовну академију коју ћемо организовати у октобру у сарадњи са манастиром Раковица, у среду 18. септембра у 19 часова, организовали смо и разговор о лику и делу Патријарха Павла, на коме ће учествовати еминентни биографи и познаваоци патријарховог живота.

Богат ликовни програм носи групна изложба под називом „Светлост векова“. На њој ће бити представљене иконе деветнаест младих иконописаца из Србије. По први пут, на једном месту, деветнаест уметника се окупило с истим циљем: приближити посетиоцима богато стваралаштво савремене црквене уметности.

„Икона није привилегија одабраних. она увек има потребу да направи искорак ка посматрачу, да успостави трајну духовну везу са њим, тако да се надамо да ће ова изложба бити скроман допринос континуитету православне црквене уметности“

Пошто обележавамо осам векова Светосавља у оквиру духовних свечаности Пут духовности, изложба икона, као значајан носилац програма, представиће младе ствараоце и њихово тумачење традиционалног.

Отварање изложбе је заказано за 19. септембар у 19 часова.

У оквиру музичког програма, организовали смо предавање о старим инструментима, Милоша Николића у петак 20. септембра у 18 часова. Изузетна прилика да се упознају традиционални и заборављени музички инструменти. Предавање је увертира у сабор духовне музике Сазвучја, на коме наступају најбољи хорови из Србије који се баве извођењем духовне музике нашег поднебља. Концерт почиње у 20 часова.

Манифестација се завршава Сабором духовне поезије које организује Књижевно друштво Раковица у порти Манастира Раковица, у суботу 21. септембра од 9 часова.

Улаз на све догађаје је бесплатан, а детаљне информације о сваком појединачном садржају, можете наћи на нашем сајту: www.ckorakovica.com

ПРОГРАМ IV ДУХОВНИХ СВЕЧАНОСТИ „ПУТ ДУХОВНОСТИ“

  1. септембар у 18 часова ОТВАРАЊЕ ДУХОВНИХ СВЕЧАНОСТИ, Црква Св. Владике Николаjа Жичког у Реснику
  1. септембар од 10-14 часова Ликовна радионица и квиз за ученике основних школа Раковице, на тему Осам векова православља

у 18 часова    Разговор о лику и делу Патријарха Павла, поводом десет година од упокоjења Његове светости, галерија Центар

  1. септембар у 19 часова Отварање изложбе икона „СВЕТЛОСТ ВЕКОВА“, галериjа Центар
  2. септембар у 18 часова Стручно предавање о традиционалним инструментима, Милош Николић, галериjа Центар

у 20 часова    САЗВУЧJА – САБОР ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

  1. септембар од 9 часова Сабор духовне поезиjе (у организациjи Књижевног друштва Раковица), манастир Раковица