Вести

Обележавамо Међународни дан борбе против насиља над женама

 

У недељу, 25. новембра од 20.00, у Центру за културу и образовање Раковица биће изведена представа „Да бар нисам женско“ на Међународни дан борбе против насиља над женама.

Позоришна представа „Да бар нисам женско“ рађена је на основу прича мигранткиње Махбоуб Тахери, за коју је текст написала Нина Џувер.

Музичко-оперско театарска организација МОТО и Међународна мрежа помоћи ИАН уз подршку УНХЦР-а обележиће Међународни дан борбе против насиља над женама овом представом.

Улоге тумаче Милица Стефановић и Ваја Дујовић, режију и сценографију је потписао Владан Ђурковић. Костиме за ову представу је осмислила Ивана Косовац, док су костим израдиле мигранткиње у Прихватном центру за избеглице и мигранте у Босилеграду.

Улаз на представу је слободан.

Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, Уједињене нације су службено прогласиле 1999. године резолуцијом 54/134.

И после непуних 30 година од доношења резолуције, насиље над женама је и даље широко распрострањен и дубоко укорењен друштвени проблем у многим земљама широм света и код нас. Насиље над женама се дешава неовисно о богатству или сиромаштву, религији, те образовању заједнице или породице, а нажалост сведоци смо великог пораста броја жртава насиља.

Обележавањем овог дана жеља организатора је да се скрене пажња на жртве, њихова искуства и последице које трпе. На овај начин допринеће се стварању савременог друштва без дискриминације, предрасуда и насиља, а са циљем подизања свести јавности о неприхватљивости родно заснованог насиља.