Вести

Вече Дебисија

У Центру за културу и образовање Раковица, у петак 30. новембра, биће одржано Вече Дебисија.
Учествују:
Александра Дотлић, виолина
Наташа Ђикановић, сопран
Армин Табаковић, К.Г. баритон (Сарајево)
Мирјана Бегенишић, сопран
Мирко Јорговић, клавир

Улаз слободан.
Добродошли!

 

О Дебисију

Клод Дебиси је један од најистакнутијих француских композитора крајем 19. и почетком 20. века. Сматран је оснивачем импресионизма, иако он сам није волео да се овај термин употребљава за његова дела.

Клод Дебиси је рођен 22. августа 1862.године у месту Сен Жермен ан Ле. Његова породица није имала много новца, а Клод је био најстарији од петоро деце. Отац му је радио у продавници керамике, а мајка му је била кројачица. Веома рано је показивао интересовање за клавир и музику и са седам година је кренуо на часове клавира.

Његов таленат је био одмах запажен, а са једанаест година је уписао Паришки Конзерваторијум. Ту је провео следећих дванаест година вредно учећи. Његови наставници и остали ученици су препознали његов таленат, али су за њих његови покушаји да уведе новине у музику били чудни. Веома је волео да експериментише.

Надежда вон Мек, ученица Чајковског, 1880. године је запослила Дебисија као учитеља клавира своје деце. Како је живео у Русији, Клод је потпао под утицај руских композитора, иако Чајковски није имао утицај на њега. Надежда је 1880. године послала једну Дебисијеву композицију Чајковском. Он је одговорио: „То је веома лепо дело, али је далеко прекратко. Нити једна идеја није изражена у потпуности, форма је ужасно згрчена и такође недостаје јединства.” Клод Дебиси ово дело никада није објавио.

Клод Дебиси се пријавио 1884. године, са само двадесет две године, на такмичење у компоновању у Риму са композицијом „Л’Енфант продигуе”, са ког је понео главну награду. То му је омогућило да се школује три године у италијанској престоници, али он се вратио у Париз након само две године. Рим му се није допао и био је често депресиван па због тога није могао да компонује. Његова дела из тог раног периода су: „Принтемпс” (Пролеће), кантата „Ла дамоиселле éлуе”, „Фантасие”…

Дебисијева дела су, у односу на његове претходнике, кратка и приступачнија. Критиковао је реализам и строго придржавање одређеној форми и правилима. Једно од његових најпознатијих дела је „Цлаир де Луне” (Месечина), које је написао 1890. године. Потом је написао и „Гудачки квартет у г-молу” 1893. године и, такође, једно од његових најпознатијих дела „Прéлуде à л’апрèс-миди д’ун фауне” (Прелудијум за послеподне једног фауна). Написао је три Ноктурна 1889. године, а „Мер” (Море) 1905. године.

Извођење његове прве опере „Пеллéас ет Мéлисанде” 1901. године му је донело светску славу. Дебисијева прва збирка се зове „Слике за клавир”, која је издата 1905. године.

Остала популарна дела су: „Девојка ланене косе”, „Потонула катедрала”, балети „Игре” и “Кутија играчки”… Клод Дебиси је умро 25. марта 1918. године од рака дебелог црева у Паризу.