Vesti

Svečano otvaranje Festivala pobednika festivala

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica su u ponedeljak 15. oktobra, otvorene XI pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“.

Sadržajan i bogat program svečanog otvaranja započeo je nastupom ansambla Pozorišta lutaka „Pinokio“ sa predstavom „Max Metalik“. Divna i topla priča o mašini čiji joj graditelji daju dušu, a s dušom dolaze i osećanja koja ga celog obuzimaju i vladaju njime. Ova lutka visoka 5 metara i teška preko 300 kilograma, vođena vrsnim lutkarima pozorišta „Pinokio“, osvojila je srca publike Festivala i brojnih posetilaca. Maks Metalik je predao plašt Festivala predsedniku Gradske opštine Rakovica, gospodinu Vladanu Kociću, koji ga je tom prilikom uručio predsednici stručnog žirija, gospođi Ljiljani Stjepanović.

Nakon podizanja zastave Festivala, publika je prešla u galeriju Centra, gde je otvorena izložba posvećena Predragu Ejdusu. Izložba je rađena u saradnji Muzeja Narodnog pozorišta i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Autorka izložbe, Mirjana Odavić, muzejski savetnik iz Muzeja pozorišne umetnosti otvorila je izložbu. Postavkom koja je posvećena isključivo Ejdusovom pozorišnom stvaralaštvu, odata je počast nedavno preminulom prvaku Drame Nacionalnog teatra. Tom prilikom je pušten i zvučni zapis Vanje Ejdus, poema „Jesenji otac“ koju je napisala i posvetila svom ocu Predragu.

Sala Centra je bila premala za sve ljubitelje pozorišta i predstave „Čorba od kanarinca“. Vrsni glumački duo: Mina Lazarević i Ljubomir Bandović, briljirali su na sceni, suvereno vladajući njome. Publika je ovacijama i dugim aplauzom pozdravila njihov nastup. Pre same predstave, publici su se obratili: direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, gospođa Marijana Butulija, selektor Festivala prof. dr. Milovan Zdravković i predsednik Gradske opštine Rakovica, gospodin Vladan Kocić. Publika je minutom ćutanja odala počast legendi jugoslovenske i srpske glumačke scene, dami Mileni Dravić.

Nakon predstave, održan je razgovor o predstavi, na kome su učestvovali akteri predstave Mina Lazarević i Ljubomir Bandović i moderator Marija Miljević.

Zaista nezaboravno veče na početku Festivala.

Zahvaljujemo se vernoj publici i prijateljima Centra i očekujemo vas i sutradan kada će nastupiti ansambl Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház sa predstavom „Mala mađarska pornografija“.