Певачко друштво „Прело“

Певачко друштво „Прело“ представља изворну певачку групу, која има за циљ афирмацију традиционалне музике и очување српског, нематеријалног културног наслеђа. Чине га млади и деца различитих узраста са територије ,мотивисани идејом и жељом да сачувају наш национални идентитет и културно наслеђе предака.

Ова изворна, етно-певачка група изводи народну песму на традиционални начин у смислу старијег и новијег сеоског певања, употпуњујући је народним казивањима, обичајима и обредима српског народа, дајући печат савремености кроз елементе модернијег аранжмана, актуелизујући је кроз бројне наступе, концерте, смотре. Интерпретирањем изворне, народне музике, они успевају да традицију осавремене и ововремене , како за своје вршњаке, тако и за ширу јавност.Приказујући обичаје и песме , које су им временски и просторно далеки, млади из Прела, заједно са вокалним педагогом Маријаном Бутулијом, изузетно надахнуто интерпретирају српску,изворну песму али и традиционалну музику свих словенских народа.

Са прогресијом интересовања и укључивања већег броја деце, указала се потреба за формирањем самосталне певачке дружине, која се бави едукацијом деце, кроз актуелизацију давних времена путем народне песме, драматизацијом обичаја и обреда, приказом живота давних времена…

Иницијални мотив за формирање ове групе, (која броји 40 чланова са континуираном тенденцијом раста) и рад са децом на пољу музичког фолклора , потекао је првенствено од чињенице да младе генерације сасвим недовољно (у неком случајевима уопште), познају народну традицију свога народа, његово богатство садржаја, форме и изразе, губећи на тај начин контакт са прошлошћу, а самим тим и будућношћу.

Други мотив, огледа се у потреби отклона и према наметнутим садржајима “новокомпоноване“ и музике неедукативног типа, али и потребе познавања народне традиције и музике, која је понекад иницирана и од стране деце.

Ова изворна, етно-певачка група изводи народну песму на традиционални начин у смислу старијег и новијег сеоског певања, употпуњујући је народним казивањима, обичајима и обредима српског народа, дајући печат савремености кроз елементе модернијег аранжмана, актуелизујући је кроз бројне наступе, концерте, смотре.

Како да се упишете

Упис нових чланова и певачке пробе су: средом од 20.00 до 22.00 и суботом од 11.00 до 13.00 у Центру за културу Раковица (Мишка Крањца 7). Све информације преко grupaprelo@gmail.com