Vesti

HomePozorišni programFestival pobednika festivala: „GOGOLAND“, Narodno pozorište Sombor

Festival pobednika festivala: „GOGOLAND“, Narodno pozorište Sombor

Režija: Andraš Urban, po motivima književnog dela Janoša Hercega

Uloge:

Biljana Keskenović

Branislav Jerković

Ivana V. Jovanović

Milica Janevski

Nenad Pećinar

Saša Torlaković

muzičari Nemanja Bubalo i Lazar Lazarević

O predstavi

Naslov je, kao i motivi predstave, preuzet iz književnosti Janoša Hercega (1909-1995), poznate po jedinstvenom smislu za humor i, kako su primetili neki kritičari, ekspresionističkom cinizmu. Glavni junak je cirkuski klovn. I ovaj motiv je izvorno Hercegov, ali ga Urban koristi u punom scenskom potencijalu – srećno lice, tužno lice, (ne)ozbiljnost, cirkuski trikovi i kerefeke, horor elementi (klovn lako zna da bude nešto najstrašnije što postoji).

Tekst predstave „Gogoland” reditelja Andraša Urbana predložak je za forumsko-dokumentarističko – muzičku predstavu koja eksplozivno istresa mnoštvo društveno vrelih pitanja, od položaja nacionalnih manjina, preko bankarskog ropstva, do političkog marketinga.

Predložak je za forumsko-dokumentarističko-muzičku predstavu koja eksplozivno istresa mnoštvo društveno vrelih pitanja, od položaja nacionalnih manjina, preko bankarskog ropstva, do političkog marketinga (dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Irena Popović, muzičari Nemanja Bubalo i Lazar Lazarević).

“Gogoland” je imaginarna zemlja, antiutopija u kojoj vlada „demokratska diktatura”, gde je hipokrizija poželjan i podoban način mišljenja i delovanja. Glumci Biljana Keskenović, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Janevski, Nenad Pećinar i Saša Torlaković predstavljaju Gogoe, stanovnike Gogolanda. Oni su bezimeni klovnovi, metaforički lakrdijaši, teatralno iscereni, tužno-smešni, uniformisano našminkani i obučeni, upadljivo drečavih, različitih boja perika (kostimograf Marina Sremac).

Urbanova predstava je uzbudljiva, snažna, angažovana, kroz specifičnu scensku formu (sa elementima kabarea i recitala) bavi se nama danas i ovde, bližom istorijom, našim odnosom prema stvarnosti, odnosom umetnika i vlasti, manipulacijama političkih sistema…

Nagrade

Za najbolju predstavu drugog teatarskog festivala „Pozorišno proleće“ nagrada Andrašu Urbanu.

Žiri, koji je radio u sastavu Milena Zupančič, Zijah Sokolović i Blagoj Stefanovski dodelio je Ireni Popović za muziku u predstavi „Gogoland“.