Vesti

„Epohalni Beograd“ – izložba ilustracija

„EPOHALNI BEOGRAD“

U četvrtrak 9. jula u 17 časova, u Galeriji Centar, biće otvorena izložba interaktivnih ilustracija Borisa Kuzmanovića.

Boris Kuzmanović (1980) je rođen u Novom sadu. Diplomirao je 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (smer grafički dizajn i vizuelne komunikacije), gde je i magistrirao 2009.. godine sa temom „Dnevnik stvaralačkog stanja“ na odseku grafike knjige sa tehnologijom. Tradicionalnom i digitalnom ilustracijom, ako i opremom knjige se bavi od 2003. godine, sarađujući sa domaćim i stranim izdavačkim kućama, kao što su: (ZAVOD, Beograd; ZAVOD Novi Sad; Kreativni centar Beograd; Laguna Beograd; Vulkan Beograd; BIGZ Beograd; Mladinska knjiga Ljubljana; Salarija Velika Britanija).

Preko stotinu naslova od kojih su udžbenici, slikovnice, romani i časopisi neki od njih, obogatio je sa više od 3000 ilustracija, uglavnom namenjenih dečjem uzrastu i mladima. Izlagao je na više domaćih i stranih izložbi (beograd, Novi Sad, Niš, Herceg Novi, Bratislava, Bolonja, Valensija, Lajpcig). Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada iz oblasti džrteža, ilustracije i grafičkog dizajna.

Vanredni je profesor na Univerzitetu  „Metropolitan“ od 2008. godine.

 

O izložbi:

Predmet doktorskog umetničkog projekta je realizacija ilustrovane interaktivne knjige/slikovnice sačinjene od devet digitalno ilustrovanih tabli. Table imaju digitalni dodatak koji se učitava pomoću aplikacije na telefonu gde animacije na tablama oživljavaju pomoću 3D elemenata koji se aktiviraju na njima i stvaraju MR (Mixed Reality) iskustvo. Na svakoj tabli postoji i QR kod koji otvara digitalne stranice sa tekstom koji opisuje svaku od njih. Koncept knjige sadrži sinergiju dva medija: štampanog (analognog) i interaktivnog (digitalnog) koji u njihovoj međupovezanosti čine skladnu slikovno – narativnih (ilustrovanih) događaja, slika, simbola i pratećeg teksta. Strukturu štampanog dela knjige čine ilustracije praćenja i razumevanja određene ilustracije (teme) u vidu teksta, animacije i audio-vizuelnih efekata.

Hibridna struktura knjige štampano – interaktivna, otvara nove mogućnosti u izboru formiranja formata upotrebljivog na svim nivoima, od IT sektora, muzejskih prospekata, turističkih kataloga do dečjih slikovnica.