Vesti

Zatvaranje Festivala: „Šuplji kamen“, revijalna predstava u čast pobednika

Svečano zatvaranje „Festivala pobednika festivala“ zakazano je za nedelju 20. oktobra u 20 časova. Pre revijalnog dela, biće proglašeni najbolja predstava, najbolja režija, kao i glumac i glumica Festivala, prema oceni stručnog i žirija publike.

Potom će se u revijalno održati predstava „Šuplji kamen“, po tekstu Nikolaja Koljade, a u režiji Tatjane Mandić Rigona

U predstavi, koja se igra u čast pobednika Festivala, igraju velikani naše scene: Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković.

Reč reditelja:

„Muzika svira tako veselo, vedro, i čoveku se tako živi! O bože moj! Proći će vreme, i mi ćemo otići zauvek, bićemo zaboravljeni, biće zaboravljena naša lica, glasovi… O mile sestre, život naš još nije završen. Živećemo! Muzika svira tako veselo, tako radosno i, čini se, još samo malo i mi ćemo saznati zašto mi živimo, zašto patimo… Kad bismo znali, kad bismo znali!“
Čehov, drama Tri sestre (1901.)

„Više od veka posle Čehova, Nikolaj Koljada piše razgranatu, bujnu komediju Šuplji kamen u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame Tri sestre. Samo za razliku od likova Olge, Irine, Maše, koje su mlade, u Koljadinom delu svi likovi, osim Natalije, su u trećem dobu. U penziji su. Galina Sergejevna i Vera Sergejevna, su bivše nastavnice književnosti i maternjeg jezika, Larisa Sergejevna je bivša nastavnica fizike a Igor Petrovič je bivši violinista u Operi. Za svet rada, oni su svi bivši, suvišni, nepotrebni, otpisani i nevidljivi. Ali za čudo života, za Eros mogućeg i Eros nemogućeg oni su i dalje neispevana pesma, neispričana priča. O životu žena i muškaraca, kojima se, poetsko medicinski, tepa da su u trećem dobu, (koliko doba život uopšte ima?) malo se zna. O čemu misle, šta osećaju, čemu se nadaju ? Donose li godine neku višu mudrost? Izoštravaju li godine naše karaktere? Ili sa godinama sve gasne? Šta su godine uopšte u našim životima? Šta reč starost označava? Šta je mladost? Šta dušu čini živom a šta je ubija? Kakva je uloga mašte, poezije, sveta čudesnog, u našim životima? Može li se živeti punim životom i u penziji? Šta je punoća života a šta praznina? Sva ta pitanja kruže po neočekivanim putanjama i kristališu se u metaforičnoj priči o Šupljem kamenu.

U prirodi postoji fenomen poznat pod nazivima Miholjsko leto, Bablje leto, Stare žene, Leto svetog Martina, Sirotinjsko leto. Kalendarski je jesen a sunce sija kao da je leto mlado.

Za mene je Koljadin Šuplji kamen drama čežnje, neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni.“

O piscu:

Nikolaj Koljada (1957), dramski pisac, najslavniji predstavnik savremene ruske drame, trenutno je najizvođeniji ruski autor na svetskim scenama. Zaslužni umetnik Ruske federacije, Član saveta za kulturu koji obrazuje Predsednik Rusije Vladimir Putin u kome su najistaknutiji umetnici Rusije. Njegovi komadi otvarali scene širom sveta. Do sada je napisao preko 120 komada, a njegova dela o nesnalaženju su malih ljudi u tranziciji, beznađu i nemoći, urušavanju vrednosti – obeležili su savremeno doba, a on sam je dobio mnoge sledbenike, pogotovo u državama iza nekadašnje gvozdene zavese. Ali, njegova slava odavno je prešla sve granice i gotovo da nema zemlje i jezika u Evropi na kojem se ne igra Koljada. Naša pozorišna publika gledala je njegove drame „Murlin Murlo“, „Polonezu Oginskog“, „Bajku o mrtvoj carevoj kćeri“ i, naravno, čuvenu „Kokošku“, u prevodu Novice Antića. U Jekaterinburgu, gde živi i radi Koljada ima svoje pozorište i festival. On je i profesor dramaturgije sa čitavim nizov izvanrednih mladih dramskih pisaca koji su njegovi učenici i sledbenici. Zbog svega toga može se slobodno govoriti o fenomenu Uralske drame.