Tradicionalni osmomartovski koncert TRIO BALKANSKE ŽICE i gosti

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, u sredu 08. marta sa početkom u 20 časova, tradicionalno povodom dana žena, već osmu godinu zaredom nastupa TRIO BALKANSKE ŽICE.

Gosti ovogodišnjeg tradicionalnog koncerta su Gudači Svetog Đorđa i Pevačko društvo „Prelo“

Cena ulaznice je 400 dinara. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj telefona 011/ 3582-493.

Trio Balkanske žice -TRIO BALKAN STRINGS- 

 Zoran Starčević – gitara

Nikola Starčević – gitara

Željko Starčević – gitara

 

BALKAN SWING – WORLD FUSION

    Trio Balkanske žice izvodi svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu svih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, mađarskih, mediteranskih, bugarskih, grčkih, orijentalnih, sa primesama džez muzike, svinga i klasičnih elemenata. Rezultat kombinacije mnogih kultura je BALKAN SWING – WORLD FUSION.

Originalna, atraktivna, autentična gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima, sa prefinjenim ukusom. Prava prezentacija gitarske muzike u balkanskom stilu, jedinstvena interpretacija Zorana i sinova Nikole i Željka, univerzalni muzički jezik bez granica, pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom i pravi izbor za sve koji vole balkansku, džez, sving, etno, ili jednostavno gitaru. Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, to je od tada njihov zaštitni znak.

Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, World music i džez festivalima i koncertima u: SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Engleskoj, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe su držali i masterklas studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

1. nagrada u kategoriji World Music, na kompozitorskom takmičenju, USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju Nikole Starčevića „Vodenica“ koju izvodi Trio Balkanske žice.

1.nagrada i statua delfina za Trio Balkanske žice – Music World 2004 Italija – najbolji instrumentalni ansambl.

1.nagrada za Nikolu Starčevića na internacionalnom kompozitorskom takmičenju za gitaru, JoAnn Falletta 2007 Bafalo, Njujork-SAD.

GUDAČI SVETOG ĐORĐA

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činilo je ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači Sv. Đorđa pozvani su da održe koncert u Londonu povodom 50-godišnjice UNICEF-a. Na poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću.

Muzički maraton pod nazivom „Music Challenge“, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za 2006. godinu. Koncerte „Gudača Sv. Đorđa“ pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra. Gudači za sobom imaju preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su srdačne kontakte sa solistima, dirigentima i kompozitorima. Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.

Gudači Sv. Đorđa su krajem decembra 2011. godine postali partneri projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.

Miloš Petrović, violina Rođen je u Beogradu 1982. Upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu kao najmlađi student, sa samo 13 godina, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Diplomirao je kao student generacije 1999, a potom usavršavanje nastavio kod prof. Dejvida Takenoa, na Gildhol školi za muziku i dramu, u Londonu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Slobodan Gerić, kontrabas Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nebojše Ignjatovića. Usavršavao se kod prof. Ludviga Štrajhera, u Beču i Frančeska Petrakija, u Italiji. Kao solista nastupao je sa brojnim svetski poznatim orkestrima i dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnoh nagrada. Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor na FMU u Beogradu, a mnogi njegovi studenti aktivni su kontrabasisti u zemlji i inostranstvu.

 

PEVAČKO DRUŠTVO PRELO

Pevačko društvo “Prelo“ predstavlja izvornu, narodnu, pevačku grupu, koja okuplja decu i mlade uzrasta od 6 do 25 godina, sa ciljem promovisanja i oživljavanja narodne pesme i srpske tradicije uopšte.
Sa progresijom interesovanja i uključivanja većeg broja dece, ukazala se potreba za formiranjem samostalne pevačke družine, koja se bavi edukacijom dece, kroz aktuelizaciju davnih vremena putem narodne pesme, dramatizacijom običaja i obreda, prikazom života davnih vremena…

Inicijalni motiv za formiranje ove grupe, (koja broji 40 članova sa kontinuiranom tendencijom rasta)  i rad sa decom na polju muzičkog folklora , potekao je prvenstveno od činjenice da mlade generacije sasvim nedovoljno (u nekom slučajevima uopšte), poznaju narodnu tradiciju svoga naroda, njegovo bogatstvo sadržaja, forme i izraze, gubeći na taj način kontakt sa prošlošću, a samim tim i budućnošću.
Drugi motiv, ogleda se u potrebi otklona i prema nametnutim sadržajima “novokomponovane“ i muzike needukativnog tipa, ali i potrebe poznavanja narodne tradicije i muzike, koja je ponekad inicirana i od strane dece.

Ova izvorna, etno-pevačka grupa izvodi narodnu pesmu na tradicionalni način u smislu starijeg i novijeg seoskog pevanja,  upotpunjujući je narodnim kazivanjima, običajima i obredima srpskog naroda, dajući pečat savremenosti kroz elemente modernijeg aranžmana, aktuelizujući je kroz brojne nastupe, koncerte, smotre.

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo