Tradicionalni osmomartovski koncert TRIO BALKANSKE ŽICE

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, u četvrtak 08. marta sa početkom u 20 časova, tradicionalno povodom Dana žena nastupa TRIO BALKANSKE ŽICE.

Gost ovogodišnjeg tradicionalnog koncerta je Bora Dugić.

Cena ulaznice je 400 dinara. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj telefona 011/ 3582-493.

 

 

Trio Balkanske žice -TRIO BALKAN STRINGS- 

 Zoran Starčević – gitara

Nikola Starčević – gitara

Željko Starčević – gitara

BALKAN SWING – WORLD FUSION

    Trio Balkanske žice izvodi svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu svih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, mađarskih, mediteranskih, bugarskih, grčkih, orijentalnih, sa primesama džez muzike, svinga i klasičnih elemenata. Rezultat kombinacije mnogih kultura je BALKAN SWING – WORLD FUSION.

Originalna, atraktivna, autentična gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima, sa prefinjenim ukusom. Prava prezentacija gitarske muzike u balkanskom stilu, jedinstvena interpretacija Zorana i sinova Nikole i Željka, univerzalni muzički jezik bez granica, pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom i pravi izbor za sve koji vole balkansku, džez, sving, etno, ili jednostavno gitaru. Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, to je od tada njihov zaštitni znak.

Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, World music i džez festivalima i koncertima u: SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Engleskoj, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe su držali i masterklas studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

1. nagrada u kategoriji World Music, na kompozitorskom takmičenju, USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju Nikole Starčevića „Vodenica“ koju izvodi Trio Balkanske žice.

1.nagrada i statua delfina za Trio Balkanske žice – Music World 2004 Italija – najbolji instrumentalni ansambl.

1.nagrada za Nikolu Starčevića na internacionalnom kompozitorskom takmičenju za gitaru, JoAnn Falletta 2007 Bafalo, Njujork-SAD.

BORA DUGIĆ

Bora Dugić je izuzetan umetnik srpskog i balkanskog muzičkog prostora i najistaknutiji tumač nota na drevnom muzičkom instrumentu – fruli. Frula je veoma jednostavan muzički instrument i u osnovi je cev sa sedam rupica i piskom. Po definiciji, na fruli je moguće svirati samo jednostavne, pastoralne melodije. Bora Dugić je, međutim, pokazao da je na ovom instrumentu moguće svirati najrazličitije melodlje – od pastoralnih elegija do brzih, virtuoznih kompozicija, pa čak i dela klasične muzike.

Zahvaljujući svom istančanom ukusu, emocijama, osećaju za frazu i izuzetnoj izvođačkoj tehnici, Bora Dugić spada u najveće narodne umetnike u svetu.

Bora Dugić je završio gimnaziju i Višu pedagošku školu, Odsek matematike u Kragujevcu. Bio je sekretar KUD „Abrašević“ u Kragujevcu, član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, a kao solista frulaš snimio je desetak ploča i kaseta, nekoliko CD-ova i video-kaseta i održao preko sto solističkih koncerata širom sveta.

Bora Dugić spada u najveće narodne umetnike u svetu. Pored velikog broja snimljenih tonskih nosača za PGP-RTS, njemu je pripala čast da učestvuje na projektu za prvi kompakt disk u koprodukciji poznate kuće PHILIPS i PGP-RTS-a (1985). Učestvovao je u snimanju muzike za filmove: „Boj na Kosovu“ „O pokojniku sve najlepše“, „Nečista krv“, „Spasitelj“…, TV serije: „Ratne sudbine“(produkcija BBC), „Vuk Karadžić“…, a snimao je i komponovao muziku za pozorište. Gostovao je u mnogim zemljama: Francuska, Nemačka, Belgija, Švedska, Rusija, SAD, Grčka, Kipar, Irak, Japan, Rumunija, Bugarska, Poljska, Engleska, Kanada, Austrija, Švajcarska… Održao je veliki broj solističkih koncerata u velikim svetskim dvoranama sa najvećim srpskim i svetskim umetnicima i stekao brojne poklonike u zemlji i svetu.

Predstavljao je Jugoslaviju na festivalima u Moskvi, Međunarodnom sajmu u Hanoveru, Bratislavi; dva puta je učestvovao na festivalu „Dani evropske muzike“ u Minhenu, Folk festivalu „Evropske radio difuzije“, Međunarodnom festivalu u Vavilonu i televizijskom festivalu „Zlatna ruža Montrea“. Održao je solistički koncert u čuvenoj koncertnoj dvorani Ophera House u Sidneju 2003. godine.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Kragujevca za 1995. godinu, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1995. godinu, Vukove nagrade za 1997. godinu i mnogih drugih priznanja.

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo