Vesti

Svečano otvaranje XI „Festivala pobednika festivala“

U ponedeljak 15 oktobra u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, biće otvorene XI pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“.

Program otvaranja počinje:

  • u 19 časova performansom MAX METALIK, lutkarskog pozorišta „Pinokio“ reditelja Bojana Barića. Maks Metalik je lutka visine 5 m, i težine 300 kg, koja će prošetati ispred Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.
  • U 19,30 časova biće otvorena izložba posvećena Predragu Ejdusu, autorke Mirjane Odavić iz Muzeja Pozorišne umetnosti. Izložba je urađena u saradnji sa Muzejom Nerodnog pozorišta.
  • U 20 časova, počinje predstava „Čorba od kanarinca“, Zvezdara teatra, u režiji Staše Koprivice.

U okviru svečanosti otvaranja biće predati plašt i zastava Festivala predsednici žirija Ljiljani Stjepanović, dramskoj umetnici.

O predstavi Maks Metalik:

Kreacija i izrada lutke: Jari-Jussi Voijola, Riiko Vormala
Animatori: Ljiljana Živić, Željka Mandić,
Borko Sarić, Jovan Popović,
Goran Popović,
uz muziku uživo (duvački ansambl i dvoje perkusionista)
Predstava je pogodna za decu i odrasle

Izvodi se na otvorenom prostoru uz upotrebu pirotehnike.

„Čovek je oduvek težio da napravi nešto veliko – grandiozno – što prevazilazi maštom i umećem sve granice koje su postojale i koje postoje. U ovoj priči grupa entuzijasta gradi veliku figuru od metala i ugradjuje joj dušu. Kada se Max rodi on je kao novorođenče, otkriva sam sebe, svoju svest i svet oko sebe. On je toliko razdragan da njegovi tvorci imaju problema da ga obuzdaju…a kada pokašaju, primećuju da je sa dušom Max dobio i osećanja koja on, kao jedna mašina, ne može da obuzda i koja izazivaju kratak spoj u njegovom sistemu. Vatra obuzima figuru i on u plamenu pada – a njegova duša odleće u visine (balon ispunjen helijumom) praćena svetlima reflektora sve dok se ne izgubi na horizontu…

Predstava je uradena u koprodukciji sa BELEF-om, otvorila je BITEF 2004, otvorila festival Budva grad teatar, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, Međunarodni festival lutkarskih pozorišta „Zlatni delfin“ u Varni, zatvorila Međunarodni festival lutkarskih predstava za odrasle „Pjero“ u Staroj Zagori, otvorila Međunarodni lutkarski festival u Taipeiu (Tajvan) kao i Festival u Sofiji (Bugarska), učestvovala na Međunarodnom festivalu u Banja Luci i do sada je izvedena u brojnim gradovima u Srbiji.“
(Tekst preuzet sa sajta lutkarskog pozorišta „Pinokio“).

O predstavi „Čorba od kanarinca“:

„Jeca i Meda se vole. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Jeca želi da se venčaju da bi se voleli još više. Meda nikako ne želi da se venčaju, kako se posle ne bi voleli manje. Pet minuta pred zakazan termin u opštini, njih dvoje pronalaze kompromis – u tih pet minuta će se igrati braka, videti kako im ide i onda odlučiti.

Kroz ovaj jednostavan, duhovit zaplet, Miloš Radović se maestralno poigrava svim arhetipskim situacijama koje nosi jedan muško-ženski odnos. Autor uspeva nemoguće – da krivicu i zasluge podeli na ravne časti, pri tom vešto i oprezno igrajući na tankoj ivici između dinamične komedije i nežne monodrame.

Sve to uopšte ne bi bio toliko smešno i zabavno da to dvoje večitih protivnika nisu neizlečivo vezani jedno za drugo. Na kraju krajeva, Čorba od kanarinca jeste komad o ljubavi.“
(tekst preuzet sa sajta Zvedara teatra)

NAGRADE
Predstava

Nagrada publike sa ocenom 4,87, Festival duodrame, Topola, 2017.
Ljubomir Bandović

Nagrada za najboljeg glumca festivala po odluci žirija, Festival duodrame, Topola, 2017.