Вести

„Страх од лептира“ премијерно у Центру

У суботу 23. новембра у 20 часова, на вечерњој сцени Центра за културу и образовање Раковица, гостоваће представа „Страх од лептира“, рађена по тексту Галине Максимовић (а по мотивима романа „Пољубац жене паука“ Мануела Пуига), у режији Исидоре Гонцић.

Играју:

Душан Каличанин
Зоран Пајић

Цена карте 500 динара.

Резервације и информације: (069) 3582 493

***

Реч редитељке:

СВАКА СЛОБОДА ИМА СВОЈУ ЦЕНУ

Ово је представа о слободи до које се једино може доћи кроз борбу. Борбом са спољашњим светом и борбом унутар нас самих. Борбом за бољи свет. Ово је представа о слободи која је једини смисао живота и до које се долази љубављу.

На који начин борба за ново, другачије друштво, за слободу у политичком смислу и борба за другачије сексуално опредељење, за слободу љубави може спојити два бића? Два мушкарца? У затвореном, ригидном систему који одбацује могућност сваке промене, сама идеја нечег новог, до тада непознатог, отварања нових могућности изазива страх, отпор, мржњу и насиље.

Симбoлично и стварно затворени у четири затворска зида, два затвореника Никола и Вјеран покушавају да гласним сањањем, причањем прича и препричавањем филмских заплета побегну макар у машти из сурове сиве стварности.

Али, најгори је онај затвор који сами себи створимо.

Приближавајући се (они као да представљају два пола исте личности, с једне стране рационалну борбу за ново, боље друштво и са друге, ирационалну – за љубав изван задатих оквира), њих двојица достижу ниво слободе спајајући се у сопственој, обостраној љубави.

У том процесу они се суочавају са самима собом и својим погледима на свет и доживљавају трансформације.

Као лептири, свако на свој начин, доживљавају потпуну метаморфозу. Мењајући себе, покушавају да промене свет тананим замахом својих крила и достигну слободу.

Лептир представља препород и прелазак у величанствени нови живот. Својом крхкошћу лептир, такође представља и храброст, која је потребна да се изврше промене неопходне у процесу личног и духовног раста.

Ова промена од ружног и овоземаљског до прекрасног и божанског представља трансформацију која је могућа код сваког живог бића. Све оно скривено што чини једно биће, његову унутрашњу снагу и вољу затворено је у чауру, а лептир који се рађа из чауре је ускрснуће и буђење из телесности.

Зато је лептир симбол слободе и бесмртности душе, промене и наде.

Исидора Гонцић