Вести

HomeПозоришни програмСаопштење са конференције за новинаре поводом позоришних свечаности „Фестивал победника фестивала“

Саопштење са конференције за новинаре поводом позоришних свечаности „Фестивал победника фестивала“

У среду, 4. октобра са почетком у 12 часова у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре поводом најаве Фестивала победника фестивала 2017. године, који ће се одржати од 9. до 17. октобра 2017. године у Центру за културу Раковица. На конференцији су говорили: мр Наташа Николић, директорка Центра за културу и образовање Раковица, проф. др Милован Здравковић, уметнички директор фестивала, оперска дива Јасмина Трумбеташ и драмски уметник Ненад Стојменовић.

Директорка Центра за културу и образовање Раковица Наташа Николић је представила програме и манифестације овог културног центра, са посебним освртом на позоришне свечаности које ће се одвијати од 9. до 17. октобра 2017.г. „Разбијамо стереотип да је велика општина Раковица, која има чак 126.000, само радничка. Свим манифестацијама нашег Центра желимо да се прикаже у другачијем светлу, управо у овом духовном и културном. Представа која је припремљена у продукцији Центра за културу и образовање Раковица, а у сарадњи са глумцима Народног позоришта – „Слике из живота Владике Николаја – Монах Тадија“  ће бити изведена у част победника, али је она нама темељ свега овога што радимо и очекујем од медија да јој посвете пажњу јер је она први корак ка духовног препороду наше Србије. Другачија је од свега досад створеног у позоришту на тему духовности и уопште о самој личности и делу Владике Николаја Велимировића. Надамо се да ће наша представа пропутовати  све градове Србије и обићи све православне центре у свету.“

О Фестивалу и селектованим представама говорио је проф. др Милован Здравковић, уметнички директор: „Овогодишња селекција садржи следећих пет  награђених представа: „Црни“, Роберта Ленарда, Новосадско позориште (Újvidéki Színház). Представа је урађена по витешкој драми „са певањем и пуцањем“ Иштвана Балога. Иначе, то је прва драма мађарског романтизма из почетка XIX века, инспирисана српском револуцијом и њеним вођом Карађорђем. Инспиративну адаптацију и осавремењивање урадили су Ференц Немет и редитељ Жанко Томић, на трагу музичког позоришта. „Ружа, увела“, Позоришта „Бора Станковић“ из Врања је занимљива адаптација ликова великог Боре Станковића коју је приредила Јелена Мијовић, драматуршкиња, а у надахнутој режији Милана Нешковића. „Хор бечких дечака“, у продукцију „Yugoarta“ из  Београда је трагикомедија о нашем менталитету. Текст Мирољуба Недовића у фуриозној режији Ирфана Менсура, уз којег посвећено играју доајени Предраг Едјус и Бода Нинковић. „Gogoland“, Народно позориште Сомбор; адаптацију дела Јаноша Херцега урадио је Андраш Урбан, тренутно један од најпотентнијих редитеља у нашој земљи и окружењу, водећи сигурном руком одличан и проверени ансамбл овог позоришта. „Бела кафа“, Народног позоришта у Београду је  представа која је обележила репертоар Народног позоришта, као и домаће фестивале, на коју би сигурно њен писац Александар Поповић, својеврсни скенер нашег менталитета, био више него поносан. Редитељ Милан Нешковић, остварио је посебан приказ овог дела, којег је тачно пратио посвећени ансамбл националног театра. Може се рећи да је заједнички именитељ свих селектованих представа – универзалност. Добро је познато да је оно што је универзално –  вечно  и савремено.  Значајна вредност овог „Фестивала победника фестивала“ је и посебан пратећи програм који употпуњује званични програм, а пружа публици и јавности богатство позоришних садржаја“.

У оквиру пратећег програма „Фестивала победника фестивала“ је изложба Mузеја позоришне уметности Србије „Петар Краљ – улоге у позоришту и на радију“ ауторке  мр Александра Милошевић, затим пројекција документарног филма  „У сећању: Зоран Радмиловић“ сценаристе и редитеља Милана Шарца. Такође, промоција књиге „Драматуршка аналекта 2“ театролога Радомира Путника, у издању Удружења драмских писаца Србије, као и посебно вече посвећено ауторима позоришне музике. Ове године је то опус Зорана Христића, композитора сценске, филмске и позоришне музике. У сусрет фестивалу, најављен као Фестивалско предвечерје биће изведен „мали оперски спектакл, џепна опера „Севиљски берберин“,  Ђоакина Росинија, продукција Уметничког друштва „Јенејарт“ из Београда. Оперска певачица Јасмина Трумбеташ, директор овог удружења, приближила је саму идеју: „Ово је  на мало другачији начин доживљена и прилагођена комична опера италијанског композитора Ђоакина Росинија, представа која припада пројекту “Џепна опера“ Уметничког удружења „Јенејарт“ из Београда – осмишљена у циљу децентрализације уметности и приближавања онима којима је опера до сада углавном  била  недоступна. Веома сам задовољна сарадњом са Центром за културу и образовање Раковица који су заједно са нама учинили све што је у њиховој могућности да уз добру вољу и организацију ово велико оперско дело буде доступно свима, без обзира у ком делу града Београда или Србије живе. Заиста смо веома захвални и надамо се да ће публика уживати“.

Драмски уметник Ненад Стојменовић глуми у две представе које ће се приказати на фестивалу. Прва је у селекцији – позоришна представа „Бела кафа“ Народног позоришта у Београду, по тексту Александра Поповића; драматург: Молина Удовички Фотез, редитељ: Милан Нешковић. Друга је позоришна представа која се игра последњег дана фестивала у част победника – „Слике из живота Владике Николаја“ у продукцији Центра за културу и образовање Раковица,  по тексту Љубомира Ранковића, у адаптацији Жељка Хубача и режији Владимира Лазића. Стојменовић је тим поводом изјавио: „Пре свега желим да изразим задовољство што ћу у уметничком смислу да будем део овог фестивала јер је сарадња са Центром била нешто изузетно лепо што ми се у последње време догодило. То је и центар за културу и позориште. Онако мало, а лепо, онако како сам га још и као мали замишљао позориште. Дивим се ентузијазму и енергији свих људи који раде тамо, пре свега Наташи Николић. То су људи код којих не наилазите на зид јер се ту све некако решава. У малој средини, у условима којима располажу – све функционише на врхунском професионалном нивоу. Ове две представе у којима ћу се појавити на „Фестивалу победника фестивала“ су моје заиста најомиљеније представе које су ми се десиле у протеклих 5 година. То је заиста лепо, права привилегија. Мислим да ће овај фестивал и уопште Центар за културу и образовање Раковица у блиској будућности заузети још више место у свету културе, које му заиста припада“.

На крају конференције проф др. Милован Здравковић је обавестио новинаре да су чланови жирија овогодишњег „Фестивала победника фестивала“:  редитељ Небојша Брадић, драматуршкиња Милена Богавац и драмски уметник Михајло Јанкетић.