RocHoir – prvi srpski dečji rok hor

RocHoir je nastao iz potrebe da se današnjem detetu predškolskog i školskog uzrasta pruži mogućnost izbora. Dakle, naš cilj je izbor, a naša misija i društvena odgovornost je da taj izbor učinimo mogućim. Mi smo neophodan odgovor današnjem društvu u kojem preovlađuje iskrivljena slika muzičkih, moralnih i socijalnih vrednosti.

Naziv RocHoir proistekao je iz igre engleskih reči ROCK & CHOIR (rok muzika i hor). Spajanjem ova dva vida muzičkog izražavanja objedinjujemo različite muzičke i kulturološke vrednosti, u cilju promovisanja rok kulture koja je zasnovana na filozofiji bunta i kritičkog mišljenja. Pevanje jeste osnova našeg ROK HORA, ali bavimo se i edukacijom novih generacija o popularnoj svetskoj kulturi kroz brojne radionice i druge edukativne audio-vizuelne sadržaje.

 

 

 

ISTORIJAT

Ideja za stvaranje prvog srpskog dečjeg rok hora zapravo je rođena u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Naime, školski hor OŠ Ivo Andrić nastupao je pod dirigentskom palicom nastavnice Jovane Obradović povodom jubilarne godišnjice te škole. Taj nastup propraćen je neverovatnom medijskom pažnjom zbog načina izvođenja i izbora repertoara. Nisu o tome govorili samo domaći mediji (Rock radio, Nocturne Magazine, TV Prva i brojne digitalne novine) već i strani internet portali sa svih krajeva sveta – od Brazila i SAD, preko Nemačke, Španije, Poljske… do Japana. Pisali su o fenomenu školskog hora koji izvodi numere poznatih rok/metal sastava, a neretko su ova izvođenja ocenili kao izuzetan podvig. Nastupima su bili zaintrigirani čak i najveći hevi metal portali kao što su Metal Hammer, Metal Injection, Metal sucks a svetski poznat metal sastav MANOWAR čak je na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici objavio snimak horskog izvođenja njihove kompozicije Heart of steel. Usledili su brojni pozivi za gostovanja – Rok radio na Sajmu medija i komunikacije, svečano otvaranje Sajma sporta, međunarodni ekološki i naučni skupovi, te saradnja sa afirmisanim domaćim bendovima Samostalni referenti i Ničim izazvan.

Dirigent hora Jovana Obradović podstaknuta svim tim, okupila je grupu izuzetno mladih i talentovanih muzičara koji su podržali njenu ideju i prihvatili da budu deo RocHoir misije.

Javnim nastupima i novim vidicima zajedno stvaramo NOVI SVET!
DIRIGENT HORA

Jovana Obradović rođena je 1979. godine u Beogradu, gde je 2004. godine i diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti, odsek Opšta muzička pedagogija. Iste godine zapošljava se kao nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi Ivo Andrić.

U narednih trinaest godina sa svojim učenicima osvaja preko 80 nagrada na opštinskom, gradskom i republičkom nivou, u oblasti solističkog, kamernog i horskog pevanja – na takmičenjima Zlatna sirena, Demus, Republička smotra horova. Osvojena su mahom prva mesta i specijalne nagrade. Njeni učenici pokazuju zapažene rezultate i na Republičkom festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva Fedemus – deca kompozitori, pa od septembra 2007. godine postaje član selekcione komisije ovog festivala pri Dečjem kulturnom centru Beograda.

Od 2009. godine Jovana pored kompozitora i solista priprema i članove svog školskog hora koji pevaju prateće vokale u studiju, u okviru festivala Fedemus – za muzičke kompilacije koje je izdao PGP-RTS.

U periodu 2012 – 2017. godine angažovana je kao pomoćnik dirigenta u beogradskom dečjem horu Horislavci, koji je od 2008. godine dečji hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Sa svojim školskim horom više puta je nastupala u televizijskim i radio-emisijama, novogodišnjim programima, republičkim i međunarodnim festivalima, međunardnim kongresima, značajnim skupovima (jubilej Olimpijskog komiteta i jubilej Pozorišta Boško Buha) i muzičkim spotovima srpskih afirmisanih pank i pop bendova.

Počev od 2010. godine, Jovana je saradnik Izdavačke kuće Klet – kao recenzent za pet udžbenika za muzičku kulturu (od 4. do 8. razreda), kao autor metodičkih priručnika za nastavnike (za muzičku kulturu za starije razrede) i kao autor i realizator prezentacija udžbeničkih kompleta za muzičku kulturu.

Moto kojim se Jovana rukovodi je – Ako umeš da sanjaš o nečemu, možeš to i da ostvariš!

KONTAKT

Telefon: 065 /329 03 65
Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo