Вести

HomeПозоришни програмПредвечерје Фестивала: „Севиљски берберин“

Предвечерје Фестивала: „Севиљски берберин“

Џепна опера “Сeвиљски берберин“ Ђоакина Росинија у продукцији “Јенејарт“-а  из Београда  је „ МАЛИ ОПЕРСКИ СПЕКТАКЛ“  – на мало другачији начин доживљена и прилагођена комична опера италијанског композитора Ђоакина Росинија. То је представа која припада пројекту “Џепна опера“ Уметничког удружења „Јенејарт“ из Београда – осмишљена у циљу децентрализације уметности и приближавања онима којима је опера до сада углавном  била  недоступна.

Либрето: Ч. Стербини по Де Бомаршеовој драми

Драматург и редитељ: Александар Николић

Вокални педагози: Јелена Влаховић и Јасмина Трумбеташ

Продуцент: Ненад Милошевић

Улоге:

Фигаро, севиљски берберин: Стефан Павловић

Розина,  Бартолова штићеница: Јована Чуровић

Гроф Алмавива, локални племић: Дејан Љутовац

Дон Бартоло, Росинин заштитник: Милош Ђуричић

Берта(Марчелина), слушкиња доктора Бартола: Ивана Живадиновић

Дон Базилио, учитељ музике: Ђорђе Томић

корепетитор: Нада Матијевић

асистент редитеља: Јована Иконић

Радња

Розина, млада девојка, заљубљена је у грофа Алмавиву, младог и лепог, који пева под њеним прозором желећи да јој се приближи. Али, Розину чува стари доктор Бартоло, који жели да се њоме ожени, и не дозвољава јој да излази из куће. Фигаро, лични берберин Бартолов, помаже младима да се упознају, представљајући Алмавиву као учитеља певања. И док Фигаро брије Бартола, Розина и Алмамива се договарају о својој будућности.

Да би остварили своју љубав, помаже им Фигаро који доводи бележника и сведоке. Венчање се обавља, а стари Бартоло мора да се помири са победом младости и љубави.