Počinje muzički festival izvorne muzike „PRVI TON“

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica u saradnji sa Radio Beogradom organizuje Muzički festival radijskih pevača „Prvi ton“.

Sam naziv naziv „Prvi ton“ podseća nas na davnu 1924. godinu kada se Radio Beograd oglasio prvi put iz radio-telegrafske stanice u Rakovici. Prošlo je ukupno 94 godine do trenutka kada ponovo u Rakovici oživljavamo radijske talase kroz traganje za radijskim glasovima.

Radio i dalje kao medij ima veoma važnu ulogu u razvoju pojedinca, naroda i društva, posebno u čuvanju i negovanju tradicije našeg naroda. Zato su ciljevi ovog muzičkog festvala od izuzetnog značaja jer će  Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica okupiti sve čuvare izvornog narodnog stvaralaštva, naše, po kulturnom nasleđu prebogate i prelepe srbije.

Pored okupljanja, cilj našeg festivala je i podsticanje talentovanih, mladih pevača na očuvanje izvorne pesme koje su se slušale na radio talasima u davna vremena, traganje za najstarijim pesmama naših predaka i  podsećanje na vrhunske radijske pevače i instrumentaliste koji su putem radio talasa jačali duh, emociju i ljubav našeg naroda.

Ove godine našim muzičkim festivalom počinjemo sa traganjem za najlepšim radijskim glasovima Srbije koji interpretiraju izvornu, narodnu pesmu sa krajnjim ciljem okupljanja najboljih, u jedan veliki nacionalni ansambl „Sunce Srbije“ koji će po oformljenju početi da gostuje u svakom selu i gradu Srbije. Na taj način širićemo iskonski duh našeg naroda, veru u srpsku tradiciju i kulturu, ali u isto vreme i tragati za novim čuvarima izvorne muzike. Ovo je prvi korak  vraćanju slušanju radija kao najsavršenijeg medija za ljudsku dušu.

Festival je takmičarskog karaktera. Po obavljenoj audiciji, na finalnoj večeri takmičiće se 10 pevača koji najbolje pevaju izvornu pesmu i predstavljaju stil starih radijskih pevača, kao i etno pevaa koji će se takmičiti prve večeri. Takmičari će imati mogućnost da pevaju u pratnji narodnog orkestra pod upravom Vlade Panovića, kao i mogućnost da osvoje titulu najboljeg radijskog pevača i srpski medaljon pobednika – „Prvi ton“.

Od prosle godine, Rakovica ima  novu muzičku scenu i muzički centar gde će se u kontinuitetu organizovati koncerti, edukacija, kongresi, škola pevanja, muzički kampovi… U duhu strahih vremena, radija i izvorne, narodne pesme

mr Nataša Nikolić

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo