Počele probe za predstavu SLIKE IZ ŽIVOTA VLADIKE NIKOLAJA ili MONAH TADIJA

U produkciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica i uz podršku Gradske opštine Rakovica, počele su probe za predstavu SLIKE IZ ŽIVOTA VLADIKE NIKOLAJA ili MONAH TADIJA, po tekstu Ljubomira Rankovića, u adaptaciji Željka Hubača i režiji Vlade Lazića.

Glumačku ekipu čine:

Boris Pingović, Snežana Savić, Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj.

Premijera je zakazana za 16. septembar u okviru jedne od najznačajnijih manifestacija za Rakovicu i Srbiju koju organizujemo u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkva ove godine po drugi put – „Put duhovnosti“.

        

„Saradnja Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica sa Srpskeom Pravoslavnom Crkvom, svim hramovima na teritoriji opštine Rakovica i Manastirom Rakovica se nastavlja u smeru daljeg razvijanja duhovnog pravoslavnog centra u našoj opštini.

Prošle godine za zajedniči rad radnika u osnivanju duhovnog pravoslavnog centra dobili smo blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Irineja.

Postavljanje predstave koja se bavi životom Vladike, višestruki je izazov s obzirom na široko polje rada i stvaralaštva Vladike Nikolaja. Otvaranjem jedne nove oblasti u pozorišnom stvaralaštvu u spoju duhovnosti i pozorišne umetnosti, prevazilazimo  granice dosadašnjeg rada u pozorišnoj umetnosti koja se do sada odnosila samo na elemente rasvetljavanja likova iz duhovnog života kroz monologe ili dramske prikaze. Po prvi put će se na najvišem umetničkom nivou, u vidu pozorišne predstave predstaviti Vladika Nikolaj.

Iskreno se nadamo da će uz Božju pomoć, pomoć i blagoslov naših duhovnika ovu predstavu videti čitava Srbija.   Spojom duhovnosti i kulture u pozorišnom obliku možemo dati i svoj doprinos duhovnom i kulturnom preporodu Srbije.

Naša omladina će gledajući ovu predstavu moći da se upozna sa  životom i delom Vladike Nikolaja koji na najabolji mogući način predstavlja lik koji spaja duhovnost i kulturu, jer je bio i duhovnik i književnik, i naunik i mislilac, i orator i propovednik, i humanista i borac.

Verujemo u to da će  ova pozorišna predstava uticati da naša pravoslavna, srpska vera ojača i poraste, kao i u to da ćemo učiniti još jedan veliki i značajan korak u razvoju našeg duhovnog centra i povezivanju sa svim pravoslavnim zemljama sveta.“

mr Nataša Nikolić

direktor Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica

 

Još fotografija sa probe pogledajte klikom na sledeći link:

https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=1956647544570455 

 

 

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo