Vesti

HomePozorišni programVečernja scena„Ples vila“ premijerno na sceni Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica

„Ples vila“ premijerno na sceni Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica

U utorak, 08. maja 2018. u 19.30 časova, na večernjoj sceni Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica premijerno će biti izvedena plesno – dramska predstava „Ples vila“ autora Vesne Stanković, u režiji Jelene Gašić.

Ples vila je predstava inspirisana etnološkim nasleđem balkanskih naroda. Kombinujući  pokret, ples i muzičke partiture nastale kombinacijom brzalica, bajalica i tradicionalnih plesova i  pesama, u predstavi se istražuju granice realnog i fantastičnog prostora i pobeda istinske ljubavi. Glavna tema koja se obrađuje jeste tema prijateljstva i izdaje, koja se prelama kroz priču dve mlade žene, koje tražeći ljubav stupaju u kontakt sa natprirodnim silama koje simbolizuju ljudske strasti.

Glumci:
Ivan Nikolić
Ivona Momoirović
Aleksandra Manasijević
Katarina Orlandić

Baletski grači:
Alisa Oravec
Marija Dimitrovska
Petar Božović

Kompozitori: Branko Isaković i Ivica Stojanović
Kostimi: Jelena Džukić-Malešević, Vasilija Živanić
Producent: Milovan Zdravković

Koprodukcija: Treehouse Storytelling Centre i Balkan Novi Pokret

Predstava se bavi istraživanjem  našeg nasleđa u kontekstu večnih tema koje se dotiču osnovnih vrednosti. Siže predstave se bazira  na tradicionalnom verovanju  Balkanskih naroda, da su vile verenice koje su umrle na dan pre svog venčanja. Ta mlada stvorenja ne mogu da pronađu mir u svojim grobnicama. U njihovim ranjenim srcima  i nogama živi ljubav prema plesu koja nije mogla biti ostvarena. One se bude u ponoć i plesom opsedaju i uništavaju mlade momke. Uporedo sa njima, postoje i veštice  koje primaju pomoć od zlih sila, napadajući srca  koji postaju žrtve njihovih magičnih moći. Dilemu mladog momka opčinjenog silama vila i veštica nadjačava  iskrena ljubav i time se ponovo uspostavlja narušenaravnoteža. U narodnim pričama (bajkama) na kojima se bazira predstava nema pravih suprotnosti, odnosno prelaz iz različitih svetova za karaktere je bezbolan i lako ostvariv.

Predstava je nastala kroz radionice sa glumcima, plesačima i muzičarima tokom intenzivanog procesa proba. Koristi se jezik savremenog i tradicionalnog plesa, kao univerzalni jezik koji prenosi neverbalno značenje.

Važna komponenta  predstave je  i tradicionalna muzika u savremenoj obradi, koja je posebno komponovana i koja se se izvodi i uživo.

Svaki element predstave se oslanja na simboliku povezanu sa našim verovanjima i običajima koji su prevedeni u savremeni kontekst. Kostimi i scenografija imaju elemente etnološkog nasleđa transponovanog u današnji izraz.

Osnovni cilj predstave je da kroz savremenu plesnu predstavu, visokog umetničkog kvaliteta, pozove na inspirisanje našom kulturnom tradicijom koja nam nudi vrednosti neophodne  za savremeni život. Predstava predstavlja sponu između svetova, tradicije i modernosti, prošlosti i sadašnjosti.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti po ceni od 300 dinara svakog dana od 09 do 19 časova u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.