Vesti

HomeMuzički programOTVOREN MUZIČKI FESTIVAL „PRVI TON“

OTVOREN MUZIČKI FESTIVAL „PRVI TON“

U četvrtak, 7. decembra 2017.g. u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica održano je prvo takmičarsko veče Muzičkog festivala „Prvi ton“ za interpretatore izvornog tradicionalnog pevanja.

Festival je otvorio i pozdravio publiku Vladan Kocić, predsednik GO Rakovica. Takmičilo se ukupno 15 najboljih pevača u izvođenju tradicionalne izvorne narodne pesme, koje je stručni žiri odabrao na protekloj audiciji. Muzičku pratnju su činili Aleksandar Gavrilović, harmonika i Nemanja Voštić, goč i tarabuka. Veče posvećeno tradicionalnoj izvornoj muzici  upotpunjeno je nastupom dugogodišnjih poznavalaca i izvođača naše tradicionalne igre i pesme, koji su nastupili  u revijalnom delu festivala – Pevačko društvo „Prelo“, članovi omladinskog ansambla KUD-a „Koturović“, kao i muška i ženska pevačka grupa ovog kulturno-umetničkog društva. O pobedniku je odlučivao žiri u sastavu: Vladimir Žutković, Marijana Butulija, Vesna Dimić, Biljana Petković, Svetlana Glamočlija.

Najmlađa učesnica Elena Bugarin je dobila diplomu, a sve takmičarke zahvalnice za učešće na ovom festivalu kao podsticaj da i dalje svojim interpretacijama izvornih srpskih pesama čuvaju i afirmišu neprolazne vrednosti naše tradicije i kulture. Prema odluci žirija – trećeplasirana je Danica Kadović, koja je nastupila sa pesmom  „Nazad , nazad, Kalino, mome“. Drugo mesto je osvojila Milica Radičanin, koja je nastupila sa pesmom „Ja urani jutos rano“. Pobednica takmičenja u kategoriji izvornog pevanja je Ljubica Jovanović, koja je nastupila sa pesmom  “Cavti ružo“.

Tri najbolje takmičarke su dobile diplome i statuete „Prvi ton“, koje su im uručile direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica i idejni tvorac Festivala „Prvi ton“ mr Nataša Nikolić, Marijana Butulija, član žirija i predsednica Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica i Snežana Predojević, član veća GO Rakovica.

Ostale fotografije sa nastupa možete pogledati klikom na link:  https://www.facebook.com/pg/kulturni.rakovica/photos/?tab=album&album_id=2025625377672671