Vesti

Otvoren je XII „Festival pobednika festivala“

 

Večeras su otvorene XII Pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“.

Na samom početku ove  prve festivalske večeri, organizovali smo program za naše najmlađe posetioce: Festival svetlećih robota i likova na štulama.

U 20 časova u prepunoj sali Centra, počela je svečana ceremonija otvaranja. Voditelj programa Darko Panović, upoznao je publiku s dvanaestogodišnjom istorijom Pozorišnih svečanosti „Festival pobednika festivala“, kao i sa rasporedom pozorišnih ostvarenja koja će publika moći da vidi u narednim danima. U ime Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, zahvalio se svima koji su svesrdno pomagali i podržavali Festival dvanaest godina.

Ispred Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, posetiocima se obratila direktorka Centra, gospođa Marijana Butulija, koja je istakla veliki značaj podrške koju Centru, kao značajnoj ustanovi kulture, obrazovanja i umetnosti pruža i GO Rakovica, na čelu sa predsednikom opštine gospodinom Vladanom Kocićem.

Ovogodišnji selektor Festivala, dramski umetnik Svetislav Goncić je u svom obraćanju istakao značaj pozorišta i potrebu za pozorišnom umetnošću.

Nakon toga, predstavljen je i ovogodišnji stručni žiri, koji zaseda u sastavu: Snežana Savić, dramska umetnica, predsednica žirija i članovi: dramski umetnik Feđa Stojanović i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović. Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolju pozorišnu predstavu, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Žiri publike, u sastavu: predsednik Marko Radojičić, inženjer telekomunikacija i pokretač bloga Belgrade Edit Culture i članovi: Danijela Simeunović predstavnica Kluba ljubitelja pozorišta i Miloš Simi, član veća Gradske opštine Rakovica.

 

Publici su se na kraju obratili i predsednik Gradske opštine Rakovica gospodin Vladan Kocić i predsednica stručnog žirija gospođa Snežana Savić, kojoj je uručen svečani plašt, kao simbol „Festivala pobednika festivala“.

 

Predstava „Ženidba“ Narodnog pozorrišta iz Prištine, otvorila je Festival. Rađena je prema klasiku N.V. Gogolja, u adaptaciji i režiji Milana Karadžića.

Na 48. Festivalu Dana komedije u Jagodini, u martu 2019. godine, Milan Vasić je dobio nagradu za ulogu Podkoljosina.

 

Predstava je oduševila rakovičku publiku i na najbolji mogući način započela dvanaeste pozorišne svečanosti.

 

Sutra, u sredu 16. oktobra nas očekuje predstava „U čije ime“ Narodnog pozorišta Niš.