Otvaranje izložbe Tamare Zečević „Male stvari“

Pozivamo Vas na svečano otvaranje samostalne izložbe Tamare Zečević „Male stvari“, u četvrtak 15. marta 2018. godine u 19 časova, u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

 

Prateći program otvaranja izložbe

Anika Goldner, SMŠ „Davorin Jenko“ klasa Marija Kovačević – 1.J.S.Bah-Preludijum E-dur 2.Shchedrin – U stilu Albenizija (klavirska pratnja Nina Ristić)

Janko Kovačević, dramski studio „Mala fabrika glume“ klasa Kokan Mladenović-Citati- Male stvari

Izložbu će otvoriti urednik književnog programa Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica Milan Nedeljković.

Kakav odnos ima savremeni čovek prema malim stvarima? Da li nas je brz način života naterao da grabimo puno, veliko i nezasito? Šta definišemo kao male stvari danas i da li stvarima koje smo smestili u tu kategoriju poklanjamo pažnju? Moje mišljenje o tome kojim temama je umanjen značaj i vrednost i kako ja vidim mogućnost da kroz radove malih dimenzija (nakit kojim se bavim) iskažem svoj stav. Polazna tačka svakog razmatranja je moje (žensko) biće. Radovi  nastali u poslednjih šest godina su podeljeni u sledeće tematske celine:

  1. Male stvari- biti ono što si- „Skriveno“

Kako žena može i da li sme da iskaže svoju ženstvenost u svetu koji se vlada po muškim principima?

  1. Male stvari- živa reč- „Prepovezano-diskonektovano“

Kako živi komunikacija u savremenom svetu? Da li naša virtuelna prepovezanost dovodi do realne udaljenosti ?

  1. Male stvari- „sitnice“ kao što su- Sloboda, sadržaj, uzrastanje, život, mir

Svaki rad u jednom aktu – svojevrsnoj „jednočinki“ razrešava teme slobode, mira, života ili nedostatka istih.

  1. Male stvari- pravo da imaš sopstveno poimanje lepote i da se ne uklapaš u standarde – triptih Rez

Male stvari su bitne: poklonite pažnju nekome, cenite svoje i tuđe uspehe, budite srećni svaki dan zbog nečega, živite sada i ovde!

 

Tamara Zečević, po struci diplomirani menadžer i zlatar, rođena je  1981.godine u Beogradu gde živi I radi. Dizajnom I izradom nakita bavi se od 2010. godine. Javno izlaže dela od 2011. godine.

Nakit je  izrađen u samo jednom primerku tradicionalnim zlatarskim i drugim tehnikama od srebra, mesinga, bakra i alternativnih materijala.Izlagala je autorske kolekcije nakita  na dve modne revije. Učesnik šesnaest grupnih žiriranih izložbi.  Od 2017. godine član NotOnlyDecoration udruženja iz Austrije a od 2018. godine član ULUPUDS-a. Učesnik evropskog projekta Universal Sea: Pure or Plastic u sklopu kog će izlagati svoju umetničku instalaciju u  Poljskoj, Italiji, Finskoj, Španiji, Mađarskoj, Holandiji. U 2018. godini njen autorski nakit će takođe biti prikazan u Švajcarskoj, Nemačkoj i Engleskoj.

Dobitnica nagrade prvog međunarodnog  Trijenala autoportreta i portreta memorijalne galerije “Dušan Starčević” iz Smederevske Palanke.Tamara radi kao predavač Škole dizajna i izrade nakita u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica i Domu kulture “Studentski grad” .

Izložba “Male stvari” će biti predstavljena publici u Majdanpeku, Beogradu, Smederevskoj Palanci i Kučevu.

 

Promena pisma
SIGURNA KUĆA ZA ROCK’N’ROLL
Kalendar aktivnosti

Kalendar dešavanja-1

Centar-za-kulturu-Rakovica-logo